Napolitaans lekkers: baba au rhum
Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert, blogger van Ciao Tutti en redacteur van De Smaak van Italië, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips. Deze keer: een heerlijk recept voor baba au rhum; babà cakejes met rum. Ideaal voor kerst!
Waar komt baba au rhum vandaan?
De hoogbejaarde Poolse koning Stanislas Leszczynski was wanhopig omdat hij niet sterk genoeg meer was om een stuk van zijn lievelingsgebak, de tulbandcake, af te snoepen. In plaats van zich hierbij neer te leggen, liet hij een van zijn onderdanen wat sterke drank over de cake heen gieten, zodat de cake zachter werd en hij er moeiteloos van kon genieten.
Omdat hij op dat moment net de verhalen van Duizend-en-een-nacht aan het lezen was, noemde hij deze zompige cake babà, naar Ali Baba die net als hij de confrontatie moest aangaan, maar dan met veertig rovers in plaats van met een tulband.
Italiaans of Pools?
De babà is vervolgens via Frankrijk in Napels beland, in de tijd dat de Franse koks het aan het Napolitaanse hof voor het zeggen hadden. De babà wordt bereid in een speciaal vormpje, waardoor het de karakteristieke vorm van een hoge paddenstoel krijgt.
Ondertussen is de babà in Napels zo populair, dat de Napolitanen ervan overtuigd zijn dat het recept toch echt uit Napels zelf afkomstig moet zijn. Pools of Napolitaans, het is in elk geval zeer geschikt als klein hapje bij de kerstkoffie of als dessert. Gebruik in plaats van rum ook eens limoncello, dat smaakt eveneens buonissimo en is net een tikje Napolitaanser!
Baba au rhum? Probeer ook eens een baba au mezcal (en andere baba’s)
Recept voor babà al rum
- Maak eerst de siroop door de citroenschil, de rum en de suiker door het water te roeren. Breng aan de kook, laat even doorkoken en zeef dan de citroenschil uit de siroop. Houd de siroop op laag vuur warm.
- Verdeel de bloem voor de babà’s in drie gelijke porties. Doe een zo’n portie (100 gram bloem) in een diepe mengkom. Los de biergist op in een bodempje water. Meng dit door de bloem. Schenk de melk erbij en meng alles met je handen goed door elkaar. Het deeg moet nog vrij vloeibaar zijn. Dek het deeg af met een schone theedoek en laat het een half uur rusten op kamertemperatuur.
- Voeg na dit half uur de eieren, de in stukjes gesneden boter, de twee overgebleven porties bloem (200 gram), het zout en 60 gram suiker toe aan het deeg. Meng alles ongeveer een kwartier met een mixer, totdat het deeg loskomt van de randen van de kom. Dek het deeg dan wederom af met een schone theedoek en laat het nog eens 40 minuten rusten (wederom op kamertemperatuur).
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter 10 babà-vormpjes en vul ze voor de helft met het deeg. Laat het deeg dan nogmaals rijzen, tot het tot net onder de rand van de vormpjes komt. Plaats de babà’s op een bakplaat en schuif deze in de oven. Bak de cakejes in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de babà’s even afkoelen, haal ze uit de vormpjes en schenk de siroop erover en klaar is je kerstlekkers!
Klik hier voor nog meer Italiaans kerstlekkers!
Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!