Spiced mudpie met rawitcandy (chocoladetaart met gesuikerde pepertjes)
Aziatisch koken met soul? Laat dat maar aan Carl en Mas van De vrouw met de baard over. In hun restaurant toveren ze al jaren de lekkerste Indisch-geïnspireerde gerechten met een funky randje op tafel. En er is goed nieuws: in hun recent gelanceerde kookboek JIWA geven de twee nu ook hun beste recepten prijs. Zoals deze bijzondere spiced mudpie met rawitcandy.
Een mud pie is sowieso al een decadente bedoening. Maar Carl & Mas weten ‘m in hun kookboek JIWA tot nog grotere culinaire hoogten te brengen. Hun versie bestaat uit meerdere laagjes, afgemaakt met gesuikerde pepertjes. We zeiden toch al dat ze van de afdeling soul food zijn?
Carl en Mas: “Een chocoladetaart in laagjes met pindakaas, kokosrasp, gember, slagroom… – kortom, alles dat je volwassen kinderhart doet kloppen. Boven op de taart kleine gesuikerde pepertjes (Rawits) die doorschijnend zo prachtig licht vangen. Ze smaken niet meer pittig, maar hebben wel een lekkere bite. Een taart voor bij een glas zoete Sherry of dessertwijn met een bubbeltje. De killer van de avond noemen we hem: om door te gaan tot het ochtendgloren of met een voldane glimlach in bed te liggen nagenieten van een mooie avond.”
Spiced mudpie met rawitcandy
Vet de randen van de springvorm in met wat boter en leg op de bodem een vel bakpapier. Meng in een kom de gesmolten boter, fijngemalen koekjes, cayennepeper en het zout met elkaar en verdeel dit mengsel over de bodem en rand van de vorm. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast en begin intussen aan de eerste laag.
Smelt voor de eerste laag de chocolade au bain-marie en meng met de room. Giet dit over de bodem. Laat opstijven in de koelkast en begin intussen aan de tweede laag.
Meng in een steelpannetje de pindakaas met het limoensap, de gember, de room en het water. Het mengsel moet smeerbaar zijn, dus als het te dik is, voeg dan nog een beetje water toe. Rooster de kokosrasp in een droge koekenpan en voeg toe aan het pindakaasmengsel. Laat het mengsel afkoelen voor je het over de taart smeert. Laat weer opstijven in de koelkast en maak intussen de derde laag.
Smelt voor de derde laag de chocolade au bain-marie. Meng de room met de chocolade en verdeel over de taart. Laat de taart eerst buiten de koelkast op kamertemperatuur komen om te voorkomen dat de chocola wit uitslaat. Later kun je de taart wel in de koeling bewaren. Begin intussen aan de topping.
Rooster de pecannoten in een droge koekenpan en zet ze apart. Smelt de suiker in een pannetje en voeg de boter toe als de suiker bruin kleurt, lekker met een snufje zout. Voeg de geroosterde pecannoten bij de karamel en verdeel dit over de taart. Laat de taart 1 uur afkoelen in de koelkast.
Trek voor het maken van de rawitcandy handschoenen aan! Snijd de rawits met klein scherp mesje vanaf het steeltje in tweeën, of als het lukt in meer delen. Verwijder de zaadlijsten.
Zet de suiker en het water op in een steelpan op middelhoog vuur en roer even. Voeg de rawits toe als het suikerwatermengsel begint te bubbelen. Zet het vuur laag. Laat de rawits rustig 15 minuten meekoken, tot de pepertjes een beetje transparant beginnen te worden. Blijf erbij staan en let op dat de suiker niet gaat karamelliseren! Haal als je tevreden bent de rawits voorzichtig met een lepel uit de pan (niet met je vingers) en leg ze op een stukje bakpapier. Verdeel de rawits over de taart zodat het licht er nog doorheen kan schijnen. De candy van de rawitpepertjes zijn eenmaal geglaceerd niet zo heet meer.
> JIWA van Carl Lemette en Mas van Putten (Nijgh & Van Ditmar) is (online) te koop voor € 34,95.