Gebakken miso-perzik met gember en crème fraîche
Wij houden van simpele toetjes. Niet omdat we geen zin hebben om in de keuken te staan (als wij ergens van houden…), maar omdat simpel soms juist de kracht kan zijn van een ontzettend lekker dessert. Deze gebakken miso-perzik is daar een ultiem voorbeeld van. Bijzonder door de miso, fris dankzij de crème fraîche en extra spannend door de gember.
Dit recept komt uit Het groenteboekje dat is gemaakt door Samuel Levie & Nadia Zerouali in samenwerking met Oxfam Novib. Het kookboek staat vol met bijzondere recepten en nieuwe ideeën voor koken met groente en fruit.
Ook de thema’s verspillingsvrij koken, voedsel van de toekomst en bewust omgaan met ingrediënten spelen bij de recepten een rol. En die trend kunnen we alleen maar toejuichen!
Nadia & Samuel: “Miso is een ingrediënt dat wordt geassocieerd met hartig. Meng hem met karamel en je krijgt een diepe, intense smaak waar je geen genoeg van kunt krijgen. Dit is een super simpel dessert waar je je vrienden mee verrast.”
Zo maak je de miso-perzik
Doe de perziken in kokend water. Haal ze er na 15 seconden uit. Spoel ze af met koud water en verwijder het schilletje. Je kunt de schil ook laten zitten, dat doe ik.
Snijd de perziken doormidden en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in kwarten. Doe de suiker in een koekenpan en verhit tot de suiker karamelliseert.
Voeg de miso en de perziken toe en een scheutje water. Bedek de perziken met de karamel en haal van het vuur.
Rooster het sesamzaad in een droge hete koekenpan goudbruin en geurig. Meng in een kom de crème fraîche met de gembersiroop.
Serveer de miso-perzik met de gemberroom en het geroosterde sesamzaad.
Ook handig: Zo kun je zelf miso maken
Je koopt Het groenteboekje (Nijgh & van Ditmar) nu in de digitale boekhandel voor €22,50.
Meer heerlijke recepten met miso
- Boterige pompoensoep met miso
- Japanse spinazie met miso en sesam
- Miso aubergines
- Pasta met miso en tomaat