Culy Homemade: miso mac & cheese met krokant broodkruim
Miso mac ‘n cheese? Ja dat lees je goed. Want miso, zo’n beetje het favoriete goedje van de Culy-redactie, gaat overal in. Door de noedels, in zoete baksels en dus ook door mac ‘n cheese. Want dat umamibommetje tovert jouw macaroni en kaas om tot een waar spektakel. Wij bestrooien de mac & cheese nog graag met knapperige panko en furikake. Verslavend lekker.
Voor deze miso mac ‘n cheese gebruiken we lichte misopasta (shiro miso), want die is lichter en zoeter van smaak. Die vind je gewoon in de supermarkt, maar je kunt ‘m ook kopen in de toko.
Wat is miso (en zó gebruik je misopasta voor meer dan alleen soep!)
Zo maak je miso mac & cheese
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit een koekenpan met boter op laag vuur. Bak de knoflook en ui glazig met een snuf zout.
Voeg de macaroni toe aan de pan. Roer kort en doe daarna een scheut van de bouillon bij de macaroni. Kook de mac ‘n cheese net zoals risotto: voeg steeds een schep bouillon toe en roer tot het vocht is opgenomen. Kook de pasta zo op laag vuur gaar. Hierdoor komt het zetmeel langzaam vrij waardoor je straks een gebonden saus krijgt. Ga door totdat de pasta al dente is en er nog een beetje bouillon over is in de pan.
Schep een eetlepel bouillon in een kom en mix goed met de miso. Voeg de miso toe aan de pan met macaroni en roer goed. Voeg daarna de kazen, knoflookpoeder en vers gemalen peper toe. Meng totdat alle kaas is gesmolten. Roer tot slot de room door de miso mac ‘n cheese.
Verplaats de mac ‘n cheese naar een ovenschaal, omdat we ‘m kort onder de grill zetten in de oven. Bestrooi het gerecht met extra kaas, panko en wat van de furikake. Zet de ovenschaal hoog in de oven en laat 5 minuten grillen, of tot de kaas is gesmolten en de panko bruin kleurt.
Bestrooi de miso mac ‘n cheese nog met extra furikake en serveer direct.
Meer recepten met miso:
- Culy Homemade: pastasalade met miso, kip en komkommer
- Culy Homemade: makkelijke misokip uit de oven met rijst en gebakken ei
- Culy Homemade: procureur met glühweinjus, paddenstoelen en miso-pastinaakcrème