Knalllend het jaar uit: mini-berlinerbollen met appelcompote
Berlinerbollen zijn perfect om op tafel te zetten tijdens oudjaar. We houden van oliebollen, maar deze luchtige balletjes krijgen onze voorkeur. Al helemaal als ze gevuld zijn met appelcompote!
De luchtige deegballetjes zijn verraderlijk, want eenmaal begonnen aan deze heerlijke snack kun je bijna niet stoppen met eten.
In dit recept vullen we de deegbolletjes met appelcompote, maar zo’n beetje alles wat je kunt verzinnen, kun je erin spuiten: nutella, jam of custard: you name it!
Bereidingswijze mini-berlinerbollen met appelcompote
- Meng voor het berlinerboldeeg de bloem, de gist en het zout door elkaar heen met een mixer. Zorg ervoor dat het zout en het gist in eerste instantie elkaar niet direct aanraken.
- Voeg de eieren en de melk toe aan de bloem en mix het geheel enkele minuten op een lage stand tot het een soepel deeg is dat automatisch een gladde bal vormt. Wanneer je deeg te plakkerig blijft, kun je een extra eetlepel bloem toevoegen.
- Snijd de roomboter in blokjes en voeg ze één voor één toe aan het deeg. Pas wanneer het eerste blokje boter is opgenomen in het deeg, voeg je het volgende toe, net zolang tot alle boter op is.
- Haal het deeg uit de mengkom en vorm het tot een bal. Leg in een kom en dek af. Laat het donutdeeg 4 tot 8 uur rijzen op kamertemperatuur of zet het een nacht in de koelkast.
- Rol de bol uit tot een plak van ongeveer 2 centimeter dik. Ga snel te werk, want zodra het deeg te warm wordt, is het moeilijk te bewerken.
- Steek voor de berlinerbollen met een ring van circa 4 centimeter breed zoveel mogelijk cirkels uit het deeg. Leg iedere deegschijf op een klein stukje bakpapier.
- Dek af met plasticfolie en laat 60 minuten rijzen.
- Verhit een pan met zonnebloemolie tot 170 graden Celsius. Zorg dat de donuts voldoende ruimte hebben en bak ze circa 2 minuten per kant.
- Laat uitlekken op keukenpapier en steek met de achterkant van de pollepel een gaatje aan de zijkant, zodat je ze later makkelijk kunt vullen met de appelcompote.
Bereidingswijze appelcompote
- Snijd de appels in super kleine blokjes
- Bak in een pan met gesmolten roomboter op medium hoog vuur.
- Voeg de kristalsuiker, kaneel, rozijnen/krenten, abrikozenjam en maïzena toe.
- Draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan 20 minuten langzaam garen.
- Laat afkoelen en schep in een spuitzak.
- Vul de mini-berlinerbollen met appelcompote, bestrooi royaal met poedersuiker en serveer.
Meer bakrecepten:
- Culy Basics: de lekkerste chocolate chip cookies met miso en gebruinde boter
- De lekkerste varianten op en ideeën voor boterkoek
- Feestelijke crème brûlée-taart met kaneel en poedersuiker