Mexicaanse tortilla soep (vega én snel!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F05%2Fthumb2.jpg)
Ben je dol op Mexicaanse burritos? Dan vind je dit recept vast ook heerlijk! Een Mexicaanse tortilla soep, fris en pittig, lekker zomers én snel te maken. Geïnspireerd op dit fijne recept van Joy the Baker.
Voor 4 personen:
- 1 middelgrote ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 flinke eetlepel (gerookt) paprikapoeder
- 2 theelepels gemalen komijn
- 1 theelepel chilipoeder
- 800 ml gepelde tomaten
- 1 liter groentebouillon
- 200 gram kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
- 200 gram chilibonen, afgespoeld en uitgelekt
- 1 rode paprika, in blokjes
- 200 gram maïs
- Als je van extra hitte houdt: 1 rode peper, fijngesneden
- Zout en peper
Voor de topping:
- 4 tortilla’s, in reepjes gesneden
- Olijfolie
- 4 radijsjes, in dunne plakjes gesneden
- Verse koriander, grof gehakt
- 1 rijpe avocado, in plakjes gesneden
- Zure room
Verhit in brede hapjespan een flinke laag olijfolie op medium vuur. Voeg de reepjes tortilla’s toe (waarschijnlijk moet je het in 2 of 3 gedeeltes doen, afhankelijk van de grootte van je pan) en bak ze totdat ze knapperig en goudbruin zijn. Haal eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met wat zeezout.
Voeg aan dezelfde pan je uien en knoflook toe en bak totdat ze geurig en lichtbruin zijn. Voeg nu je paprikapoeder, komijn en chilipoeder toe en bak een minuutje door.
Doe daarbij de gepelde tomaten (ook het sap) en roer goed door. Voeg de bouillon toe en laat even pruttelen. Pureer nu het geheel met een staafmixer, je kunt zelf bepalen hoe glad je de soep wil hebben.
Zet het vuur laag. Voeg de bonen, paprika, maïs en (als je van extra hitte houdt) de rode peper toe en kook zachtjes door, ongeveer een kwartiertje. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Dan is het tijd om te serveren! Lepel de soep in diepe borden of kommen en serveer met de gebakken reepjes tortilla, plakjes radijs, verse koriander, plakjes avocado en een dot zure room. Glaasje tequila erbij, en smullen maar!
De fles tequila op de foto gekregen we van Salsa Shop, een nieuwe Mexicaanse hotspot in Amsterdam.