Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 12 sep 2024
Leestijd: 2 minuten

Mexicaanse pico de gallo: het allerbeste basisrecept

Dit heerlijke recept voor een traditionele tomatensalsa – de Mexicaanse pico de gallo – kun je serveren bij nacho’s, wraps, burrito’s en al je andere Mexicaanse favorieten.

Het is geen geheim dat we bij Culy dol zijn op la cocina mexicana, en pico de gallo is een onmisbaar basisrecept uit die overheerlijke Mexicaanse keuken. Pico de gallo is een salsa op basis van tomaten, ui, jalapeño, koriander en limoensa; de Mexicanen serveren dit bij zowat alles. Je leest het goed: met slechts een handvol ingrediënten zet je dit veelzijdige bijgerecht dus al op tafel!

Mexicaanse Pico de Gallo | tomatensalsa
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Pico de gallo is een gerecht dat bij verschillende gerechten geserveerd wordt. Het is een salsa, dus je kunt ‘m als saus gebruiken bij het dippen van je nacho’s. Maar even goed kun je het gebruiken als vulling in je wraps, flautas of taco’s.

Zoals dat gaat met klassiekers bestaan er honderd-en-een varianten op pico de gallo. Zo voegt de een komkommer toe, de ander weer avocado. Verkies je rode ui boven witte? Vervang die laatste daar gerust mee. Ook met de verhoudingen kun je spelen. Zo kun je extra tomaat toevoegen, ter vervanging van de ui eventueel.

Culy Homemade: crunchwrap suprême van Taco Bell (krokante wraps met veel kaas en gehakt)

Mexicaanse Pico de Gallo | tomatensalsa
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je pico de gallo

  1. Zet een grote kom klaar. Snijd de tomaten in kleine blokjes en voeg toe aan de kom.
  2. Snipper de ui. Tip: om de scherpe smaak van de ui te verwijderen, kun je de ui eventueel spoelen onder koud water. Dep daarna droog met keukenpapier en voeg toe aan de tomatenblokjes.
  3. Verwijder de zaadlijsten van de jalapeño en snijd in kleine blokjes. Voeg een beetje toe aan de pico de gallo, proef en voeg meer toe als je extra pit kunt verdragen.
  4. Hak de koriander grof, pers het limoensap uit en doe beide ingrediënten bij in de kom. Geen limoen? Kies dan voor citroensap.
  5. Breng de saus op smaak met een snuf zout en schep het geheel goed om. Proef af op zout en peper en voeg meer toe indien nodig.
  6. Serveer de tomatensalsa bij geroosterd vlees, vis of gewoon als bijgerecht. Pico de gallo is ook lekker als dip bij nacho’s!
Mexicaanse Pico de Gallo | tomatensalasa
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer makkelijke salsa’s:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.