Dit is wat je allemaal kunt maken met kakifruit
Kakifruit kun je in veel meer gerechten gebruiken dan je misschien denkt. Het is een heerlijke fruit als snack, maar kan daarnaast ook prima worden verwerkt in een taart of smoothie. Dit zijn onze favoriete recepten met kakifruit.
Kakifruit is een fruitsoort die steeds geliefder wordt onder de Nederlandse bevolking. Zo geliefd zelfs dat we stilletjes staan te juichen als we ‘m in het najaar weer zien verschijnen bij de groente- en fruitkraam en in de supermarkt.
Lekkere recepten met kakifruit
Kaki is voor de meeste mensen een lastige fruitsoort. Er bestaan twee soorten kakifruit, de Fuyu en de Hachiya. De Fuyu ziet eruit als een soort oranje tomaat en kun je het beste rauw eten. Eigenlijk net zoals je een appel zou eten, maar dan zonder de schil. De Hachiya daarentegen is wat langer en is pas lekker als deze rijp is. Hij is dan heel zacht en wordt aan de binnenkant wat donkerder van kleur. Als je deze rauw eet, kan de smaak erg bitter zijn. In Nederland hebben we vooral de Fuyu in de winkels.
Als je een kaki rijp eet, is ‘ie zoet, zacht en doet de vrucht een beetje denken aan een pruim. Dat is ook niet zo gek aangezien de kakiplant verwant is aan de dadelpruim. Qua textuur doet de zoete oranje tomaat-achtige een beetje denken aan een mango.
Benieuwd wat je er allemaal mee kunt maken? We hebben de lekkerste recepten met kaki voor je verzameld.
Boekweitwafels met kaki
Deze krankzinnig lekkere wafels hebben we te danken aan Vanja van der Leeden. Hoewel ze ‘bekend staat’ om haar ‘indoboeken’ wilde Vanja af van het stigma rondom gezond heten. Hierom schreef ze Insane, een vrolijk kookboek met stoere baksels en vingerlikkende recepten. Geen calorieën tellen of schijf van vijf, maar gewoon: bewust lekker eten.
> Naar recept: Boekweitwafels met kakifruit
Winterse gazpacho van kerstomaat, mandarijn en kakifruit
Dat je kakifruit niet per sé hoeft toe te voegen aan zoete gerechten, maar de oranjerode tomaat ook prima flaneert in hartige dingen bewijzen we met deze winterse gazpacho. Een koud tomatensoepje van kerstomaat. Én mandarijnen en kakifruit, ook dat nog. Wij maken er lekkere herfstige croutons bij met kaneel erop. Dat maakt dit soepje fris, letterlijk door de kou en figuurlijk door de rijstazijn, maar ook een ware oppepper. Een gazpacho eten tussen de maaltijd door zorgt er namelijk voor dat je smaakpapillen ‘open’ gaan staan en je extra veel proeft.
> Naar recept: Winterse gazpacho van kerstomaat, mandarijn en kakifruit
Kerst hummus met kakifruit en granaatappel
Ben je nog (of alvast) op zoek naar een lekkere dip voor tijdens het kerstdiner of de borrel? Deze hummus met kakifruit en granaatappel is alles wat je nodig hebt. Fris, een klein bittertje, maar dankzij de rozemarijn en sjalotten is alles mooi in balans zoals ‘t zou moeten zijn. Geloof ons: een schaal van deze hummus is sneller leeg dan de All You Need Is Love studio op kerstavond. En dat is dus érg snel! Logisch ook, want hij is overheerlijk en super makkelijk te maken.
Naar recept: Culy Homemade: kerst hummus met kakifruit en granaatappel
Frisse herfstsalade met kakifruit
Deze frisse herfstsalade wordt nog lekkerder met een stukkie kaki en is erg makkelijk te maken. Door de lichtzoete smaak laat kakifruit zich overigens prima combineren met andere fruitsoorten zoals appel. Als je die twee dan weer combineert met iets dat vol van smaak is zoals kaas heb je een combi waar je gerust U tegen mag zeggen. Houd je niet van geitenkaas zoals in onderstaand recept, dan kun je deze ook prima vervangen door feta, geraspte cacioricotta (harde ricotta)Â of gebakken halloumi.
Ingrediënten
- 200 – 300 gram spinazie
- Balsamico azijn
- 1 kakifruit (Fuyu), gesneden in dunne halve ringen
- 1 appel, gesneden in dunne halve ringen
- 4 eetlepels geitenkaas
- 1 – 2 eetlepels pompoenpitten
- 2 eetlepels granaatappelpitjes
Het volledige recept en de bereiding lees je op Yummy Mummy Kitchen.
Mix het met je groenten
Kakifruit enkel gebruiken in zoute gerechten? Zeker niet! Je kunt kakifruit erg makkelijk combineren met je groentes. Vooral de combinatie sperziebonen en kakifruit is er een waar we geen genoeg van kunnen krijgen. Wil je ‘t geheel nu helemaal herfstig maken? Bak er dan ook nog een paar grote champignons bij en strooi er een heel klein beetje (echt een heel klein beetje) kaneel en/of truffel over.
Â