Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Ontbijt 3 mrt 2025
Leestijd: 4 minuten

Havermout bereiden: zo maak je het lekkerste ontbijt waar je lang van vol zit

Heerlijk warm en vullend: havermout is het perfecte hartverwarmende ontbijt voor winterdagen. Maar ook in de zomer kun je havermout eten, koud met frisse toppings. Of je nu kiest voor klassieke warme havermoutpap, overnight oats of zelfs hartige varianten: de mogelijkheden zijn eindeloos. In dit artikel lees je het beste havermout kunt bereiden en de lekkerste recepten met havermout.

Is rauwe havermout eten gezond?

Allereerst het volgende: havermout rauw eten? Kan dat nou, of kan dat niet? In de basis is havermout gezond, zegt het Voedingscentrum: “Als volkoren graanproduct verlaagt havermout het risico op hart- en vaatziekten. Hoe gezond het is, hangt uiteindelijk ook af van hoe je het klaarmaakt en wat je eraan toevoegt.”

Hoewel het technisch mogelijk is om havermout rauw te eten, worden grote porties niet aangeraden. Rauwe havermout bevat fytinezuur, een stof die de opname van mineralen zoals ijzer en zink kan belemmeren. Door havermout te weken, koken of bakken, breek je het fytinezuur af en maak je de voedingsstoffen beter opneembaar.

Overigens zijn de hoeveelheden fytinezuur niet groot, dus als je het lekker vindt om een beetje rauwe havermout over je yoghurt te strooien, hoef je daar zeker niet mee te stoppen.

Havermout met matcha, framboos en kokos
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Havermout bereiden: de basis

Havermout bereiden? Er zijn veel verschillende manieren. De bekendste methoden zijn koken, weken (overnight oats) en bakken. Dit zijn de populairste bereidingswijzen:

1. Havermout koken

De klassieke manier om havermout te maken is door het te koken in water of melk. Dit geeft een romige textuur en een warm, vullend ontbijt. Gebruik ongeveer 40 gram havermout per 250 ml vloeistof en laat het 5 tot 10 minuten zachtjes koken. Tip: laat het daarna nog 5 tot 10 minuten (afgedekt) staan voor extra romige havermout.

2. Overnight oats

Overnight oats zijn perfect als je een snel en gezond ontbijt wilt. Meng havermout met melk, yoghurt of een plantaardige variant en laat het een nacht in de koelkast weken. De volgende ochtend heb je een heerlijk ontbijt zonder koken.

3. Gebakken havermout

Gebakken havermout is een heerlijke variatie waarbij je de havermout in de oven bakt. Dit zorgt voor een stevige structuur en een smaakvolle twist.

4. Havermoutrepen en koeken

Wil je havermout als snack? Havermoutrepen zijn een perfecte optie! Ze zijn makkelijk te maken en ideaal als tussendoortje.

5. Hartige havermout

Havermout hoeft niet altijd zoet te zijn! Probeer een hartige variant met bijvoorbeeld kaas, groenten of ei voor een verrassend ontbijt of lunch.

De lekkerste havermoutrecepten

Wil je inspiratie voor heerlijke havermoutrecepten? Probeer een van deze varianten:

Ontbijtmuffins met havermout

Perfect voor een ontbijt on-the-go! Deze muffins zijn voedzaam en makkelijk om mee te nemen.

> Naar het recept: ontbijtmuffins met havermout

Ontbijtmuffins met havermout
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Havermout met matcha

Matcha en havermout vormen een perfecte combinatie. Dit recept geeft je een energieboost voor de dag.

> Naar het recept: havermout met matcha

Overnight oats met koffie

De ideale combinatie van ontbijt en cafeïne in één!

> Naar het recept: overnight oats met koffie

Overnight oats met koffie
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Peanut butter & jelly havermout

Een nostalgische combinatie in een voedzaam ontbijt.

> Naar het recept: peanut butter & jelly havermout

peanut butter & jelly oats (havermout met pindakaas en jam)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Havermoutkoekjes als ontbijt

Een knapperig alternatief voor een traditioneel ontbijt.

> Naar het recept: havermoutkoekjes als ontbijt

Havermoutkoekjes met maar 3 ingrediënten
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Havermoutrepen met banaan

Perfect als snack en supermakkelijk te maken!

> Naar het recept: havermoutrepen met banaan

Verwarmende havermout met grapefruit & pompoenpitten

Havermout met amandelmelk, grapefruit, notenboter, kaneel en ahornsiroop: zo gemakkelijk kan een lekker en voedzaam ontbijt zijn. Als dat geen krachtvoer is, dan weten wij het ook niet meer.

> Naar het recept: verwarmende havermout met grapefruit & pompoenpitten

havermout met pompelmoes, notenpasta en pompoenpitten
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Havermoutkoekjes met maar 3 ingrediënten

Simpel, snel en lekker!

> Naar het recept: havermoutkoekjes met maar 3 ingrediënten

Gebakken havermout uit de oven met pindakaas en kaneel

Een warme, stevige havermoutvariant uit de oven.

> Naar het recept: gebakken havermout

gebakken havermout
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Havermoutpap met gekarameliseerde banaan

Een herfstachtig ontbijt vol smaak.

> Naar het recept: havermoutpap met gekarameliseerde banaan

Zoete havermoutpap met kokoswater

Een frisse en tropische variatie op de klassieke havermoutpap.

> Naar het recept: zoete havermoutpap met kokoswater

Meer lezen over havermout?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.