Culy Homemade: makkelijke Nigeriaanse meat pies (pasteitjes met gehakt)
Op verjaardagen en feestdagen zijn ze altijd te vinden in een Nigeriaans huishouden: versgebakken meat pies. Het zijn pasteitjes gevuld met gehakt, wortel en aardappel.
Ben je nog niet zo goed bekend met de Nigeriaanse keuken, dan zijn deze pasteitjes met gehakt een goede manier om jezelf te introduceren aan deze veelzijdige keuken. De meat pies zijn via Groot-Brittannië in Nigeria gekomen, en worden gekruid met curry powder, wat je vaker terugziet in de Nigeriaanse keuken. Bij Nigerian fried rice bijvoorbeeld.
6 gerechten uit de Nigeriaanse keuken die je geproefd moet hebben
De curry powder die wordt gebruikt om meat pies op smaak te brengen, is niet hetzelfde als de Nederlandse kerriepoeder, maar wel vergelijkbaar. De juiste curry powder, van het merk Badia, kun je vinden in de meeste toko’s. Ook kun je kiezen voor jouw favoriete potje met kerriekruiden.
Nigeriaanse meat pies (pasteitjes met gehakt)
- Meng bloem, zout, suiker, kaneel en nootmuskaat goed met elkaar. Voeg de koude blokjes boter toe en wrijf met je vingertoppen de boter door de bloem tot broodkruim. Zorg dat je snel te werk gaat, zodat de boter niet zacht wordt.
- Voeg één voor één de eetlepels water toe en kneed het deeg tot een bal. Zorg dat je niet te veel kneedt, want zo wordt het deeg hard. Verdeel het deeg in delen van 3 en plet tot 3 dikke ronde schijven. Wikkel in plasticfolie en zet 30 minuten in de koelkast.
- Maak ondertussen de vulling van de meat pies. Zet een pan op het vuur en voeg de olie toe. Bak de ui glazig in 3 minuten, en voeg daarna de knoflook toe. Doe na 2 minuten ook het gehakt erbij en bak het vlees rul. Bestrooi het gehakt met bouillonpoeder, curry powder en tijm en voeg de blokjes wortel en aardappel toe. Schep om en voeg het water toe. Leg een deksel op de pan en kook de vulling 5 minuten.
- Meng, terwijl de vulling van de meat pies gaart, maïzena en water in een kommetje. Giet het bij de vulling en meng goed. Kook nog eens 5 minuten, tot je een smeuïge saus hebt. Haal de pan van het vuur en laat compleet afkoelen
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Bestuif een werkblad met bloem en verdeel het deeg in 15 balletjes en rol ze met een deegroller uit tot een dikte van 1 centimeter. Meng de eidooier met water en zet opzij. Vul het deeg met een grote eetlepel van de vleesvulling. Gebruik een kwastje en bestrijk de zijkanten met het eimengsel. Druk de meat pie dicht en voeg toe aan een met bakpapier beklede bakplaat.
- Prik met een vork gaatjes in de meat pies, zodat stoom kan ontsnappen tijdens het bakken en bestrijk met de rest van de eidooier. Zet de pasteitjes met gehakt in de oven en bak 30 minuten tot goudbruin. Haal uit de oven en laat afkoelen voor het serveren.
Nog meer uit de Nigeriaanse keuken:
- Culy Homemade: Nigeriaanse jollof rice met bakbanaan en kip van Ogechi
- Culy Homemade: Nigeriaanse suya (rokerige runderspies met pittige pindamarinade)
- Nigeriaanse sandwich meets Amerikaanse McChicken: dit is dé nieuwe broodjeshype
@culynl Laat het weten in de comments 👇🏽🧡 #meatpies #recept #guessthecountry