Culy Homemade: Thaise Massaman curry met kip, aardappel en pinda’s
Massaman curry is een Thaise klassieker die razendpopulair is. Niet zo gek als je het ons vraagt, want door de sappige kip, rijke saus en zachte aardappel is dit een kom vol comfortfood.
Officieel eet je dit gerecht met gekookte witte rijst, maar het is ook hartstikke lekker met een stuk naan of een ander platbrood. Massaman currypasta koop je in de supermarkt, maar als je echt wil uitpakken kun je ‘m ook zelf maken.
In dat geval stop je gember, citroengras, sjalot, knoflook, pepers en garnaalpasta in een keukenmachine. Daar voeg je vervolgens kruidnagel, peper, komijnzaad, korianderzaad, venkelzaad, kardemom en kaneelpoeder aan toe. Met de samenstelling kun je spelen: kruid het naar je eigen smaak!
Bereidingswijze Massaman curry
- Snijd de kippendijfilet in hapklare stukken. Bestrooi de kippendij en drumsticks met wat zout en bak rondom bruin aan op hoog vuur in een pan met een dikke bodem.
- Verwijder de kip uit de pan en zet opzij voor later. Verwarm in dezelfde pan op medium hoog vuur circa 50 ml van de kokosmelk tot het indikt.
- Voeg de massaman curry–pasta toe, roer goed door elkaar heen en verwarm voor circa 2 minuten. Als het mengsel te dik wordt, voeg je nog een scheutje kokosmelk toe.
- Voeg de basterdsuiker en de tamarinde toe en bak 1 minuut mee.
- Schenk de rest van de kokosmelk in de pan en verwarm. Breng vervolgens op smaak met de vissaus.
- Voeg de aangebakken kip, de krieltjes en de uien toe aan de pan. Zorg ervoor dat alles net onder staat. Voeg extra kokosmelk of water toe als dat nodig is.
- Breng de curry tegen het kookpunt aan en laat het geheel ongeveer 35 minuten zachtjes sudderen tot de kip, aardappelen en uien zacht en gaar zijn.
- Roer de pinda’s op het laatste moment door de curry heen en breng alles op smaak met extra vissaus en tamarinde als dat nodig is.
- Verdeel de curry in kommen en strooi koriander en extra fijngehakte pinda’s over het gerecht heen. Serveer met witte rijst.
Meer Thaise recepten:
- Kip Siam uit Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes
- Thaise penang curry met kip en puntpaprika
- Makkelijke Thaise groene curry met gehaktballetjes, spinazie en courgette