Marokkaanse tajine met quinoa (vegan)
Ras el hanout, gedroogde pruimen, verse koriander en gekruide quinoa: deze Marokkaanse tajine is één grote smaakexplosie. Zet twee pannen op het vuur, voeg de ingrediënten toe en laat de geuren je meevoeren naar de straatjes in Marrakech of Casablanca. Aaah.
Tip: je kunt de stoof serveren met labneh of Griekse yoghurt (let op: dan is ‘ie niet vegan meer).
Tajine: een bekend Marokkaans gerecht
Tajine is één van de bekendste gerechten uit de Marokkaanse keuken. Tajines danken hun naam aan de aardewerken stoofpot waarin ze worden gemaakt: een tajine. Die wordt traditioneel op een rooster boven brandende kooltjes geplaatst, maar je hebt ze tegenwoordig ook voor gasfornuizen en zelfs ovens.
Een tajine heeft een aparte vorm: het is een schaal met daarop een soort omgekeerde trechter als deksel. Daardoor kan de condens die op de deksel komt, weer naar beneden lopen. Stomen duurt op die manier lang, maar tajines zijn wel heel smaakvol.
Geen zorgen: deze Marokkaanse stoof bereiden we gewoon in een hapjespan en omdat je alleen groente gebruikt, duurt het garen ook niet heel lang. Je kunt er natuurlijk wel een traditionele tajine voor gebruiken, maar we gaan er voor het gemak vanuit dat de meeste mensen die niet hebben.
Tajine met quinoa
Deze Marokkaanse tajine wordt geserveerd met quinoa (voor de laatste keer: het is kienwaa, geen kienowaa). We eten quinoa net als veel andere graansoorten, maar wist je dat het officieel familie is van de spinazieplant en snijbiet? Dat verklaart ook waarom er zoveel eiwitten in zitten.
Da’s vooral heel handig voor vegans en vegetariërs – en laat dit recept nou net hartstikke geschikt voor hen zijn. Quinoa is ook nog eens glutenvrij, dus iedereen kan aanschuiven. (Tenzij je een notenallergie hebt, misschien.)
Marokkaanse tajine met quinoa en amandelen
Verhit de olie in een hapjespan. Voeg de pompoenblokjes toe en bak 2 minuten. Roer de wortel, courgette, tomaat, ras el hanout en pruimen door de pompoen. Breng op smaak met zout en peper.
Voeg 50 milliliter water toe. Leg een deksel op de pan en stoof de groente in circa 10 minuten gaar.
Rooster ondertussen de amandelen in een droge koekenpan goudbruin. Voeg ze daarna toe aan de gestoofde groente.
Schep de groenten in de pan aan de kant en schep de quinoa ernaast. Verwarm naast elkaar nog enkele minuten.
Schep de quinoa in twee diepe kommen en verdeel de groente eroverheen. Bestrooi met koriander.