Culy Homemade: Marokkaanse soep (harira) met kikkererwten en munt
Marokkaanse harira is een kruidige tomatensoep met kikkererwten en linzen. Hoewel dat (meestal) de constanten zijn, geeft ieder Marokkaans gezin een andere draai aan het gerecht. Wij maakten een lichtjes spicy variant met veel gedroogde specerijen. En màn wat is dat lekker…
Heb je nog wat kikkererwten en tomaten in blik staan? Misschien nog wat linzen ook? Dan is de kans groot dat je alles in huis hebt voor harira. De andere ingrediënten zijn voornamelijk smaakmakers die wellicht standaard in je keukenkastje staan.
Heb je niet álle specerijen in huis? Schroom niet om er je eigen versie van te maken, dat doen ze in Marokko immers ook.
Zo maak je de harira
Fruit eerst de kruidnagels, de koriander-, anijs- en de komijnzaadjes aan in een laagje olijfolie. Bak daarna de uien, de knoflook en de gember aan in diezelfde olie.
Voeg nu de tomatenpuree, de gepelde tomaten, de passata, de harissa en de groentebouillon toe. Roer door elkaar en voeg ook de laurierblaadjes, de chili en de specerijen er doorheen.
Voeg er nu de kikkererwten en de linzen toe en laat minstens 30 minuten (tot de groene linzen gaar zijn) op laag vuur pruttelen met de deksel op de pan.
Laat nog 5 minuten pruttelen zonder deksel en serveer met een partje citroen, een royale schep Griekse yoghurt en wat fijngehakte munt.
Meer Marokkaanse recepten?
- M’Hencha met lamsgehakt, abrikoos en pistache
- Marokkaanse kefta met ei en tomaat
- Marokkaanse gehaktballetjes met groene couscous