Culy Homemade: mapo tofu-hummus (hummus van tofu met pittige topping)
Voor deze mapo tofu hummus draaien we eerst hummus van tofu (!), om ‘m vervolgens af te toppen met pittige mapo tofu saus. Over een culinaire mash-up gesproken…
Mapo tofu is een iconisch streekgerecht uit de Sichuanese keuken, die Chinese subkeuken die bekend staat om haar levendige maar vaak meedogenloos pittige gerechten. Op de Culy-redactie is het inmiddels zo’n gerecht geworden waar we eens in de zoveel tijd ernstige trek in krijgen (gelukkig staat er op Culy een handig recept!).
Culy Homemade: Mapo Tofu (voor wie het niet pittig genoeg kan zijn)
Je begrijpt: toen we op Food52 een recept voor mapo tofu hummus aantroffen, werd onze nieuwsgierigheid behoorlijk getriggerd. We zetten het naar ons hand en bewerkten ‘t tot een Culy-recept.
De mapo tofu hummus is natuurlijk borrelvoer bij uitstek, maar wij zouden dit ook als lichte lunch durven serveren. Zet in dat geval wat flatbread op tafel, om te dippen.
Mapo tofu hummus
Doe de knoflook en de zonnebloemolie in een steelpan en verwarm op laag vuur tot de knoflook lichtbruin kleurt. Haal van het vuur, voeg de vissaus toe, roer en zet apart om af te koelen.
Dep de tofu goed droog met keukenpapier of een schone theedoek. Doe de tofu in de blender en laat 2 minuten draaien, tot de tofu een mooie puree wordt. Voeg de inhoud van het steelpannetje samen met het zout en de sesamolie toe en laat nogmaals draaien. Schep de inhoud van de blender over in een kom en laat gedurende 1 uur afkoelen in de koelkast.
Ondertussen kun je de mapo saus maken. Doe hiervoor het gehakt met 1 theelepel sesamolie in een kom en roer goed.
Verwarm de zonnebloemolie samen met 1 eetlepel sesamolie op medium vuur en bak het gehakt erin aan. Gebruik een houten lepel om de stukjes gehakt fijn te maken.
Voeg de doubanjiang, de zwarte bonen knoflooksaus en het chilipoeder toe en roer 2 minuten.
Doe daarna ook de gember en de Sichuanpeper in de pan en blijf roeren.
Voeg tot slot de Chinese rijstwijn toe en kook tot de alcohol is verdampt. Voeg de kippenbouillon, witte peper en rijstazijn toe en laat op laag vuur pruttelen tot de mapo tofu saus is ingedikt.
Schep de mapo tofu op een bord, maak een swoosh met een eetlepel en schep de mapo tofu saus erover. Maak af met de ringetjes bosui en eventueel wat extra Sichuan- en/of Koreaanse peper.