Culy Homemade: makkelijke gravad lax maken
Achterover leunen en toch imponeren? Dan is dit makkelijke recept voor gravad lax the way to go! Je maakt dit gemakkelijk een dag vooraf en laat de marinade al het werk doen.
Dit is zo’n gerecht dat je het hele jaar door kunt eten. In de lente geeft het precies die frisheid die je wil door de citrus en dille en in de winter zet je een luxueus gerecht op tafel dat je gasten zal doen verzadigen.
Je serveert deze Gravad lax het beste op een bagel of op een broodje. Maar je kunt het ook gebruiken ter verrijking van een heerlijke (venkel)salade of op je borrelplank.
Zo maak je Gravad lax
- Voeg het zout, de suiker, 1 bosje dille, de geschilde bieten en de mierikswortel bij elkaar in een mixer en maal alles fijn.
- Voeg nu het sap van de citrusvruchten toe samen met de zest van de schillen en roer door elkaar heen.
- Bekleed een bak, schaal of baking tray die net passend is voor de zalm met een dubbele laag plasticfolie.
- Schep de helft van het bietenmengsel op de folie.
- Leg de zalm met de huidkant naar beneden op het bietenmengsel.
- Lepel de rest van het bietenmengsel bovenop de zalm en verdeel alles gelijkmatig over en onder de zalm.
- Pak de gemarineerde zalm zo strak mogelijk in zodat er geen lucht meer bij komt.
- Zet in de koelkast en leg iets zwaars op de zalm zodat het maximale vocht uit de vis komt lopen.
- Laat de vis voor 24 uur in de koeling liggen.
- Haal de volgende dag de zalm uit de koeling, verwijder het plastic en spoel het geheel af. Dep droog en verwijder voorzichtig de huid van de zalm.
- Breng de gravad lax op smaak met versgemalen zwarte peper en hak een bosje dille fijn. Verdeel de dille over de zalm.
- Snijd in dunne plakjes en serveer met roomkaas en een partje citroen op een bagel of broodje.
Meer vis?
- Broodje haring deluxe met gerookte mayo en aardappel
- Witte asperges met miso beurre blanc en kabeljauw
- Flatbread met makreel, rode biet en wasabimayo