Culy Basics: de simpele aardbeiencake die we de hele zomer willen maken
Als aardbeien – de lekkerste, die van diep in het seizoen – al zomer schreeuwen, dan doet deze simpele aardbeiencake dat terwijl er ondertussen confettikanonnen afgaan. Zomerser wordt het niet! De cake is bovendien zó belachelijk makkelijk om te maken, dat we ons hele leven lang plezier gaan hebben van dit recept.
In deze aardbeiencake gaan 450 gram verse aardbeien en het is al een zaligmakend zomers klusje om die allemaal te ontdoen van hun kroontjes. Verder is het een kwestie van natte ingrediënten mixen, droge ingrediënten erdoorheen mengen en de oven in. Het is daarom ook een heerlijk simpel recept om samen met kinderen te maken.
We baseerden ons op het recept van Smitten Kitchen, maar maakten de aardbeiencake iets minder zoet. Geloof ons: met de zoete aardbeien en de poedersuiker is dat echt zoet genoeg. Maar voel je ook vrij om de hoeveelheid kristalsuiker op te plussen naar 200 gram.
Het is ook heel lekker om deze cake met ander seizoensfruit te maken. Denk aan een mix van rood fruit, kersen of perzik.
14x de allerbeste toetjes met aardbeien die echt iedereen lekker vindt
Simpele aardbeiencake: recept
- Begin met het schoonmaken van de aardbeien. Verwijder de kroontjes en halveer ze. Zet ze opzij.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een springvorm klaar en vet ‘m in met een beetje boter.
- Meng in een kom de bloem, bakpoeder en zout met een garde door elkaar. Zet opzij.
- Klop met een mixer de boter en 180 gram kristalsuiker luchtig en zachtgeel; ongeveer 3 minuten. Meng dan de melk, het vanille-extract en het ei kort maar goed door het botermengsel. Zet de mixer op een lage stand en voeg de droge ingrediënten in delen toe tot alles is opgenomen. Mix niet te lang.
- Giet het beslag in de springvorm. Leg alle aardbeien erbovenop, in een enkele laag en met de snijkant naar beneden. Bestrooi ze met de resterende twee eetlepels suiker.
- Bak de aardbeiencake eerst 10 minuten op 180 graden, zet daarna de oventemperatuur terug naar 160 en laat de cake nog tussen de 50 en 60 minuten bakken tot ‘ie goudbruin is en een caketester er droog uitkomt (de aardbeien blijven uiteraard vochtig).
- Laat de aardbeiencake helemaal afkoelen en bestrooi ‘m dan met poedersuiker voordat je ‘m aansnijdt en serveert. Ook lekker met opgeklopte ongezoete slagroom erbij.
Meer recepten met aardbeien:
- Culy Homemade: aardbeien tiramisu met Bastogne
- Culy Homemade: Victoria sponge cake (luchtige aardbeientaart met room)
- Culy Kids: aardbeienmelk maken (een gezondere milkshake!)