Culy Homemade: gehaktbrood voor kerst (een makkelijk hoofdgerecht)
We weten het: met kerst wil je uitpakken met een prachtig hoofdgerecht. Moet dat altijd ingewikkeld zijn? Nee hoor, want dit gehaktbrood voor kerst is een heel makkelijk hoofdgerecht om te maken. En door het spek kán het gehaktbrood bijna niet uitdrogen. Behoorlijk fool-proof dus.
Naast het spek is er nog een truc die ervoor zorgt dat dit gehaktbrood lekker mals en sappig blijft: de vulling, met mozzarella en panko. Daardoor is het ook niet erg als je het vlees net iets te lang in de oven laat staan. En door de verse rozemarijn en salie smaakt dit gehaktbrood ook nog eens ultiem kerstig.
Dit gehaktbrood is op zichzelf al lekker, maar je kunt er ook een saus bij serveren. Denk aan cranberrysaus.
> Ook handig: weinig tijd? Dit zijn 5 makkelijke en snelle kerstmenu’s
Makkelijk gehaktbrood voor kerst
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bak de ui, knoflook en wortel in een pan met een beetje olie op laag vuur in ongeveer 15 minuten zacht. Laat in de laatste minuut het venkelzaad en de chili meebakken. Proef even of de wortel mooi zacht is, laat het mengsel anders nog een paar minuten zachtjes bakken.
Haal de blaadjes van de takjes rozemarijn en salie, hak ze fijn en roer ze door de pan. Laat het mengsel even afkoelen en doe het daarna in een grote mengkom.
Meng de groenten met het gehakt, ei, de panko en de mosterd. Scheur de mozzarella in stukjes en meng ze erdoorheen. Breng op smaak met flink wat peper en zout en kneed tot een gehaktbrood.
Leg het gehaktbrood in een ovenschaal of braadslede. Leg de plakjes spek op het gehaktbrood en druppel er wat olijfolie overheen. Bak het gehaktbrood daarna in 45 minuten gaar en goudbruin in de warme oven.
Laat tien minuten staan voor het aansnijden.