Culy Homemade: maisrisotto met jalapeño en chorizo
Vanuit een ultiem verlangen naar dampend kom comfort food is deze maisrisotto met knapperige jalapeño en chorizo ontstaan. Het resultaat is een troostend gerecht dat nog heel wat druilerige dagen en momenten van malaise beter zal maken. Dat beloven we.
De knapperig gebakken chorizo balanceert het zoete in de maisrisotto dan wel mooi, vegetariërs kunnen ‘m ook weglaten of vervangen door wat vega(n) chorizo (gewoon van de supermarkt). Hou je van pit? De hoeveelheid jalapeño opschroeven kan altijd. Lekker zelfs.
Maisrisotto met jalapeño en chorizo
Verwarm de bouillon in een pannetje op laag vuur en houd warm.
Doe een kwart van de maiskorrels met een eetlepel bouillon in je blender en mix tot een gladde massa. Zet apart.
Verhit een andere grote pan en voeg een scheut olijfolie toe. Stoof de bleekselderij, ui, knoflook en een snuf zout en bak 10 minuten op laag vuur. Draai het vuur nu hoger en doe de rijstkorrels erbij. Laat ze een paar minuten meebakken tot ze glazig zijn. Voeg de witte wijn toe en laat verdampen.
Voeg nu soeplepel per soeplepel de bouillon toe. Wacht telkens tot de rijst alle bouillon heeft opgenomen en begin dan opnieuw. Voeg ook de maiskorrels toe aan de pan.
Tegelijkertijd bak je de blokjes chorizo in een pannetje (je hoeft geen vet toe te voegen) tot ze knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Vang het vet van de chorizo op en meng het in een kommetje met een scheutje olijfolie en een snuf cayennepeper.
Is de risotto klaar? Haal van het vuur en roer er de kaas, de jalapeño, de gemalen mais, boter en extra zout en peper door. Schep op borden en verdeel er de bieslook en de chorizoblokjes over.
Meer risotto?
- Culy Homemade: risotto met garnalen, venkel en citroen
- Culy Homemade: saffraanrisotto met kokkels en maanzaad
- Culy Homemade: pompoen risotto met bitterkoekjes