Madeleines met vanillecustard uit het nieuwe Foodies Magazine
Van brosse sablés tot knapperige palmiers; er zijn ontzettend veel Franse koekjes. Onze absolute favoriet? Madeleines! Je herkent ze aan de typische ‘buikjes’ die ontstaan terwijl het beslag in de oven omhoog komt én omdat je er na de eerste hap geen genoeg van kunt krijgen!
Croissants! Cannelés! Patés! Steak frites! Er komt zo veel lekkers uit de Franse bistro, dat het een onuitputtelijke bron van keukeninspiratie blijft. Dit recept voor madeleines met vanillecustard (wat een combi!) wil je in ieder geval très snel maken.
Dit recept is afkomstig uit het nieuwe februarinummer van Foodies Magazine. Daarin vind je ook weer een gloednieuwe column van Culy over een opvallende (Franse) foodtrend.
Madeleines met vanillecustard
1. Splijt voor de custard het vanillestokje en schraap er het merg uit. Verwarm de melk met het vanillestokje en het merg in een pannetje en laat ca. 10 minuten trekken op laag vuur. Laat de melk niet koken.
2. Klop intussen de eidooier met de suiker los en roer de bloem en een snuf zout erdoorheen. Giet de warme melk er al kloppend met een garde bij en roer het geheel goed glad. Giet het mengsel door een zeefje terug in de pan en breng al roerend aan de kook. Zet het vuur laag en verwarm nog 30 seconden door. Blijf de hele tijd goed roeren over de bodem van de pan zodat de custard niet aankoekt.
3. Giet de room (evt. door een zeef) in een kom of schaal en bedek het oppervlak direct met een stuk folie of bakpapier om te zorgen dat er geen velletje op ontstaat. Laat afgedekt helemaal afkoelen.
4. Maak voor de madeleines beurre noisette van de boter. Doe 175 g boter in een pannetje en laat hem uitbruisen. Roer met een garde over de bodem van de pan tot de boter mooi bruin kleurt en lekker nootachtig ruikt. Pas op want de boter is nu erg heet. Giet de boter in een hittebestendige kom en laat afkoelen tot hij niet meer warm maar nog wel vloeibaar is.
5. Zeef het zelfrijzend bakmeel. Klop de eieren met de suiker, de vanillesuiker en het zout met een elektrische mixer in ca. 5 minuten luchtig. Roer er het bakmeel rustig doorheen. Spatel de beurre noisette erdoorheen. Schep het beslag in de spuitzak en laat het ca. 30 minuten rusten.
6. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Vet de holtes van de vorm goed in met boter (dit hoeft niet bij siliconen bakvormen). Vul de madeleine-bakvorm met behulp van de spuitzak tot ca. ½ cm onder de rand met het beslag; het beslag rijst namelijk flink tijdens het bakken. Bak de madeleines in ca. 8 minuten goudbruin en gaar in de oven. Zorg dat je ze niet te droog bakt. Laat de madeleines ca. 1 minuut afkoelen in de vorm. Haal ze dan uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster. Bestuif de madeleines met poedersuiker en serveer met de vanillecustard.
Dit vind je nog meer in het nieuwe Foodies Magazine van februari
Foodies Franse bistro
De klassieke Franse keuken is favoriet bij velen. Een knapperig stokbrood met heerlijke roomboter, een lauwwarme salade niçoise of een luchtige madeleine; wie houdt er niet van? In februari openen we met Foodies Franse bistro onze eigen bistro waar we de lekkerste Franse klassiekers serveren. Tafeltje, iemand?
Franse koekjes
Van brosse sablés tot knapperige palmiers: we gaan aan de slag met de lekkerste Franse koekjes. De volgende keer als je in Frankrijk bent haal je ze niet in de supermarché, maar bak je ze gewoon zelf.
Paté de campagne
Over klassiek gesproken: een paté de campagne (boerenpaté) mag niet ontbreken in dit nummer. We leren van slager Gertjan Kiers hoe je deze lekkernij thuis maakt. Spoiler: het is supermakkelijk!
En verder in Foodies Franse bistro…
Leert Mara Grimm ons een paar belangrijke Franse etiquettes, hebben we hét recept voor foolproof macarons voor jou, maken we een romantisch Frans Valentijnsmenu, deelt Nancy van Culy een trend met croissants en veel, veel meer…
Het nieuwe nummer van Foodies ligt nu in de winkel en is te bestellen via foodiesmagazine.nl.