Macaron ‘hamburgertjes’ van Rudolph van Veen
In zijn heerlijke programma Rudolph’s Bakery maakte chefkok en patissier Rudolph van Veen onlangs hele grappige macarons: als een soort hamburgertjes. Maar dan mango als plakje kaas, chocolade ganache als burgertje, enzovoorts. Een erg leuke tip!
Bekijk het filmpje (aanrader!) op de site van 24Kitchen.
Macarons
Verwarm de oven voor op 160 ºC.
Kook in een pan het water met de suiker tot 118 ºC. Klop met de mixer 55 gram eiwit stijf en schenk de suikersiroop er in een dun straaltje bij. Klop in circa 10 minuten koud. Meng in een kom amandelpoeder, de rest van het eiwit, poedersuiker en cacaopoeder met elkaar.
Spatel het eiwitschuim er voorzichtig doorheen. Vul een spuitzak met daarin een glad spuitmondje met het eiwitschuim. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat gelijke dopjes. Bestrooi de helft van de macarons met sesamzaadjes. Laat de macarons circa 3 uur drogen op kamertemperatuur. Bak de macarons circa 8 minuten in de oven tot ze droog zijn.
Ganache
Hak de chocolade. Breng de room aan de kook en schenk de room op de chocolade. Roer goed door en laat afkoelen ton ongeveer 30 ºC. Meng de boter erdoor en laat de ganache in de koelkast opstijven. Roer de ganache ongeveer 30 minuten voordat je het wil opspuiten goed door tot de ganache wat zachter is. Schep de ganache in een spuitzak met een gladde spuitmond en laat eventueel iets opstijven in de koelkast.
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in plakjes. Snijd de perziken in de dunne plakjes. Pluk de munt. Spuit een dopje ganache op de helft van de macarons. Leg er een plakje mango, een plakje perzik en een blaadje munt op. Schep een mespuntje frambozenjam op en leg er een macaron op. Bestuif eventueel met een beetje cacaopoeder.