Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 21 feb 2025
Leestijd: 2 minuten

Krrrokante mac ‘n cheese bitterballen met mosterdmayonaise

Beeld je eens in: romige, kazige mac & cheese, gekruist met de oer-Hollandse bitterbal. Dát zijn deze mac ‘n cheese bitterballen in een notendop. Zo wordt dat restje mac ‘n cheese uit je koelkast ineens een onweerstaanbaar lekkere snack.

Kooktijd 15 minuten

Ingrediënten

Voor ongeveer 12 stuks:
  • Een kliekje mac ‘n cheese, ongeveer 550 à 600 gram – gekoeld bewaard in de koelkast
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 3 handjes bloem
  • 75 gram panko
  • 1 liter zonnebloemolie of arachideolie
  • Snufje zout

Voor de mosterdmayo:

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 flinke theelepel Dijon-mosterd
Beoordeling
4.6 / 5 sterren. 4 x beoordeeld.

Wij maakten deze mac ‘n cheese bitterballen met een restje mac and cheese met boerenkool (dat verklaart ook die groene dingetjes aan de binnenkant van de ballen), maar je kunt er natuurlijk ook ieder ander mac ‘n cheese recept voor gebruiken. Bijvoorbeeld onze mac ‘n kimcheese (met – juist – kimchi).

Belangrijk bij deze ballen

Het is belangrijk dat de mac ‘n cheese die je gebruikt goed koud is. Dan is het mengsel opgesteven en rol je er makkelijk balletjes van.

Superlekker bij de borrel met een portie mosterdmayonaise om in te dippen.

Mac 'n cheese bitterballen
Nancy van Batenburg voor Culy

Mac ‘n cheese bitterballen maken

  1. Zet drie diepe borden klaar: één met bloem, één met de losgeklopte eieren en één met de panko.
  2. Maak met je handen balletjes van de mac ‘n cheese ter grootte van een bitterbal, zoals je die ook krijgt in de kroeg. Haal ze achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Ze moeten helemaal bedekt zijn met de panko.
  3. Verhit de olie voor het frituren tot 180 graden. Test met een stukje brood of dat er binnen een minuut goudbruin en krokant uitkomt. Mocht de olie te heet worden, voeg dan nog een beetje olie toe (om de boel te laten afkoelen) of haal de pan even van het vuur.
  4. Frituur de balletjes in ongeveer 3 minuten goudbruin en krokant. Schep ze met een schuimspaan voorzichtig uit de olie en laat ze uitlekken op een stapeltje keukenpapier. Bestrooi de warme mac ‘n cheese ballen meteen met zout.
  5. Roer de mosterd door de mayonaise en serveer bij de bitterballen.
mac 'n cheese als voorbeeld van gerechten om in te vriezen
Nancy van Batenburg voor Culy

Meer borrelhapjes om hoge ogen mee te gooien:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.