Luikse gehaktballetjes met een heerlijke saus
Het recept voor deze Luikse gehaktballetjes kregen we van Menu op Maat, een website met heerlijke menu’s voor elke thuiskok.
Binden met paneermeel geeft een mooie structuur aan een niet-gladde saus; het paneermeel maakt de saus alleen maar dikker en niet lichter van kleur of maïzena-achtig.
Dit gerecht kun je ruim voor de maaltijd al helemaal bereiden. Laat het afkoelen en plaats het afgedekt in de koelkast. Verwarm de balletjes in de saus op middelhoog vuur op het fornuis. Voeg eventueel een beetje water toe.
Het recept
Laat het brood weken in een kommetje met melk. Snipper de sjalotjes en fruit zachtjes in een klontje boter totdat ze glazig zien. Schep de uitjes uit de pan en laat even afkoelen.
Snipper ondertussen de uien voor de saus. Fruit de uien in een grote braadpan totdat ze goudgeel zijn. Voeg tijdens het fruiten een klein beetje zout toe.
Meng ondertussen alle ingrediënten voor de balletjes: het gehakt, de afgekoelde sjalotjes, het ei, de tijm, de bladselderij, de mosterd, het (goed uitgeknepen) brood en wat zout en peper. Vorm een klein hamburgertje van het gehakt en bak dit even gaar in een beetje boter. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.
Rol 16 gehaktballetjes van het gehakt. Strooi wat bloem op het werkvlak en rol de balletjes door de bloem. Braad de gehaktballetjes stevig aan in wat hete boter. Draai ze regelmatig om. Werk daarbij in porties.
Voeg ondertussen alle ingrediënten voor de saus toe aan de gefruite uien. Breng de saus aan de kook en meng alle ingrediënten goed. Leg de aangebraden gehaktballetjes in de saus. Leg het deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat de balletjes 20 minuten garen in de saus en draai ze af en toe om.
Proef de saus en voeg eventueel nog wat bouillonpoeder of een van de andere ingrediënten of een beetje water toe. Vind je de saus te dun? Roer dan enkele eetlepels paneermeel erdoorheen. Laat het paneermeel even ‘weken’ in de saus voor het mooiste resultaat.