Linzen met schorseneer: een ‘simply good’ recept van sterrenrestaurant Triptyque*
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Flinzen-met-schorseneer-simply-good.png)
Schorseneer maar een vergeten groente en linzen saai? Niet als het aan Virginie en Niven van Bronckhorst-Kunz ligt. Het culinaire duo achter restaurant Triptyque* en auteurs van Simply Good bewijzen dat een eenvoudig ingrediënt als linzen met de juiste twist verandert in een gerecht dat zo in een fine-dining menu past. En dat zonder ingewikkelde technieken!
Ingrediënten
Voor 4 personen:- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- 200 gram gekookte linzen
- 50 ml droge sherry
- Zonnebloemolie, om in te bakken
- 20 gram kaviaar
- Zout en peper, naar smaak
Ingrediënten schorseneerpuree en chips:
- 250 ml room
- 250 ml volle melk
- 250 gram schorseneren, schoongemaakt, geschild en in kleine stukken gesneden
- 50 gram schorseneren, schoongemaakt, ongeschild en op de mandoline in dunne plakjes gesneden
- 30 gram roomboter
- Zout en peper, naar smaak
Benodigdheden:
- Mandoline
- Zeef
- Blender
- Frituurpan
Luxe zonder te veel gedoe
Met hun kenmerkende stijl laten Virginie en Niven in hun nieuwe kookboek ‘Simply good‘ zien hoe je linzen nét dat beetje extra geeft. De knapperige chips van schorseneer zorgen voor een lekkere crunch en de kaviaar maakt het gerecht helemaal af met een vleugje luxe.
Het resultaat? Een verrassend chique gerecht dat je zonder stress op tafel zet. Perfect voor als je indruk wilt maken, maar geen zin hebt in urenlang gedoe in de keuken!
Linzen met schorseneer, chips van schorseneer en kaviaar
- Doe de room en melk in een pan en kook de 250 gram schorseneren gaar. Giet af en bewaar het kookvocht om de puree
eventueel iets te verdunnen. Doe de schorseneren samen met de boter in de blender en draai fijn. De bedoeling is dat de puree de dikte van yoghurt heeft. Voeg eventueel wat kookvocht toe als de massa te dik is. Breng op smaak met zout en peper. - Verwarm de frituurpan voor tot 160 °C.
Doe de dunne schorseneerplakjes in de frituurpan en frituur krokant, dit is maar 1 of
2 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout. - Bereid als laatste de linzen. Verwarm de zonnebloemolie in een pan en bak de sjalot en knoflook. Voeg de linzen toe. Blus af met
de sherry en verwarm kort. Breng op smaak met zout en peper. - Leg nu wat schorseneerpuree in een kom (tip: doe dit in een glazen kom zodat de laagjes mooi te zien zijn). Doe er vervolgens
wat linzen op, daarna de schorseneerchips en als laatste een quenelle kaviaar.
Simply Good (Blossom Books) is nu te koop in verschillende (online) boekhandels.
Nog meer verrassende kookboeken
- De beste kookboeken van 2024 (volgens de Culy-redactie)
- Zo benut je die airfryer pas op een goede manier: Jamie Oliver maakt vis in de airfryer
- Deze toffe kookboeken zijn vegan – maar vooral erg lekker!