Leuk voor tijdens kerst: zelf boter maken
Als je weleens slagroom hebt geklopt is het je vast weleens overkomen (ons in ieder geval wel): je klopt te lang en voor je er erg in hebt is de luchtige room een stevige massa geworden, ofwel boter!
Onlangs gingen wij zelf aan de slag tijdens een masterclass van Lurpak en maakten we met een paar simpele trucs de lekkerste roomboter ever.
Helemaal zelf, met of zonder zout, kruiden en andere smaakmakers. Superleuk voor tijdens kerst en om met kinderen te maken!
Dit heb je nodig
Om echt goede roomboter te maken heb je natuurlijk room nodig. Ga voor de beste die je kunt vinden en rij liever een stukje om naar een boer in de buurt, dan makkelijk bij de super.
Daarbij is het belangrijk dat de room niet gesteriliseerd is, maar ‘slechts’ gepasteuriseerd of zelfs nog rauw is.
Voor dit recept gebruik je 1 liter room. Verder heb je nog 130 gram volle yoghurt, een halve theelepel zout en ijswater nodig en je bent ready to rumble.
Aan de slag!
Meng de room met de yoghurt en het zout in een ruime kom of bak en roer goed door. Bedek met een schone theedoek en laat in een warme ruimte 24 tot 36 uur ‘aanzuren’. Als het goed is wordt het mengsel vanzelf dikker en de smaak iets zurig.
Zet hierna het mengsel in de koelkast en koel terug tot het een temperatuur heeft van ongeveer 15 graden.
Leg een kaas- of schone theedoek over een zeef en leg deze op een grote schaal. Doe de room in een goed afgesloten pot, maar voorkom dat hij vol zit. Schud een paar minuten stevig.
Je zult merken dat de room eerst lobbig wordt, vervolgens echt stevig en opeens begint te schiften. Dit is het moment dat de wrongel (de uiteindelijke boter) zich gaat scheiden en er karnemelk ontstaat. Schud goed door tot je een stevige massa en karnemelk hebt.
Giet de wrongel en karnemelk door de met een kaas- of theedoek bedekte zeef. Verzamel de punten van de doek en druk de inhoud tot een bal. Draai en knijp voorzichtig zodat je zoveel mogelijk karnemelk uit de boter drukt.
Giet de karnemelk in een glazen pot om later nog te drinken en ga verder met de boter.
Giet ongeveer 80 gram ijswater over de boter en duw met een spatel door de boter. Hiermee was je de boter als het ware. Herhaal deze stap totdat de restjes water zo goed als helder zijn, dit zal 3 tot 4 keer zijn. Het kan zijn dat het spatelen op een gegeven moment niet meer lukt, dan kun je het water het makkelijkst door de boter kneden.
Leg nu de boter terug op de gebruikte doek en knijp het laatste vocht eruit. Hierdoor blijft de boter langer houdbaar (ongeveer drie weken) en wordt de smaak alleen maar beter.
Op smaak brengen
Je hebt nu zelf boter gemaakt en zodra je het proeft weet je meteen hoe lekker het is. Je kunt ervoor kiezen om de boter zo te laten óf verder op smaak te brengen.
Zelf vinden wij een schepje zeezout (het liefst Fleur de Sel of Maldon) het allerlekkerst, maar je kunt natuurlijk ook nog andere smaakmakers toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan verse kruiden of fijngemalen specerijen, of ga een stapje verder en maak bijvoorbeeld koffieboter (gemaakt met gemalen koffiebonen).
Ook kan het heerlijk zijn om speciale kruiden- of specerijenmengsels te gebruiken, bijvoorbeeld een gedroogde bruschettamix (te koop bij sommige supermarkten en delicatessenwinkels).
Bewaar de boter goed afgesloten (in een bakje, glazen potje of stuk bakpapier) in de koelkast. De boter is, afhankelijk van eventuele smaakmakers, tot drie weken houdbaar.
Foto’s door Ernie Enkelaar