Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 27 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: krokant lekkerbekje met luchtig bierbeslag

Een lekkerbekje is een stuk gefrituurde witvis in een krokant korstje, geserveerd met remouladesaus en een kneepje frisse citroensap. Lekkerbek haal je kant-en-klaar bij de visboer, maar maak je ook gemakkelijk zelf thuis. Zo doe je dat!

Van wat voor soort vis is een lekkerbekje gemaakt?

Het belangrijkste bij het maken van een lekkerbekje is het kiezen van de vis. Kies altijd voor witvis; onze voorkeur gaat daarbij uit naar kabeljauw, omdat dat goed verkrijgbaar is. Ook kun je kiezen voor heek of koolvis.

Indien je vis uit de vriezer gebruikt, zorg dan dat dat de vis volledig is ontdooid. Dep ‘m ook altijd goed droog, voor meer smaak. De kruiden hechten zich dan namelijk beter aan de vis.

Hack: kleffe kibbeling opwarmen tot krokante perfectie doe je zo!

Welke saus bij lekkerbek?

Een lekkerbek vinden we op de redactie het lekkerst met zelfgemaakte sausjes. Remouladesaus mag niet ontbreken, maar tartaarsaus en knoflooksaus vinden zijn ook lekker. Wil je hierbij ook nog een zelfgemaakte mayonaise maken? Bekijk dan Culy’s sauscollege over mayonaise, inclusief recept!

Lekkerbek / lekkerbekje
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je een lekkerbekje

  1. Snijd de kabeljauw doormidden en dep droog. Zout de vis royaal en bestrooi met zwarte peper en viskruiden
  2. Voeg de bloem en maïzena toe aan een kom en meng met zout, peper en viskruiden. Meng goed met een garde.
  3. Giet het bier of het bruisende water erbij en meng tot een luchtig beslag.
  4. Verhit de olie in een pan of frituurpan tot 180 graden.
  5. Doop elk stuk kabeljauw in het beslag, en zorg dat de vis volledig bedekt is. Laat overtollig beslag er even afdruipen.
  6. Frituur het lekkerbekje ongeveer 5 minuten per kant tot ‘ie goudbruin en gaar is.
  7. Laat de lekkerbek uitlekken op keukenpapier en bestrooi met grof zeezout. Serveer met partjes citroen en remouladesaus, tartaarsaus of knoflooksaus.

Culy Basics: remouladesaus maken doe je zo

Lekkerbek / lekkerbekje
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

De lekkerste visrecepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.