Lamskoteletten bakken als een pro (+ 5 ideeën voor zalige marinades)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FLamskoteletten_bakken_1.jpg)
Lamsvlees blijft iets heel speciaals. Zo zacht van smaak en sappig – maar ook heel gauw weer niet. En van droog en taai vlees wordt niemand blij. Hoe zorg je dan precies voor de lekkerste koteletten? We leggen het allemaal uit in dit handige basisrecept, waarin we je vertellen hoe lamskoteletten bakken het beste werkt. Daarbij geven we je 5 fijne basisrecepten om van lamskoteletten marineren een feest te maken.
Ingrediënten
Voor 1 kilo lamskoteletten:Neutrale lamskoteletten:
- 1 kilo lamskoteletten
- Zout en peper, naar smaak
- 1 eetlepel olie of boter, om in te bakken
Voor een knoflookmarinade:
- 1 kilo lamskoteletten
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels knoflook
- 2 eetlepels rozemarijn
- 1 theelepel citroenrasp
- 1 theelepel citroensap
- Zout en peper naar smaak
Voor een hoisinmarinade:
- 1 kilo lamskoteletten
- 4 eetlepels hoisin
- 3 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels knoflook
- 1 eetlepel honing
- Bosui, om te serveren
- Koriander, om te serveren
- Birds eye chili (rawit), om te serveren
Kruidige mediterrane marinade:
- 1 kilo lamskoteletten
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 eetlepel korianderpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel citroensap
- Zout en peper naar smaak
Muntmarinade:
- 1 kilo lamskoteletten
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels munt
- 1 eetlepel knoflook
- 1 eetlepel honing
- Zout en peper naar smaak
Pittige Indiase marinade:
- 1 kilo lamskoteletten
- 100 ml yoghurt
- 1 eetlepel knoflook, geraspt
- 1 eetlepel gember, geraspt
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 eetlepel korianderpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel garam masala
- 1 theelepel citroensap
- Zout en peper naar smaak
Lamsvlees bereiden
Laten we dan eerst beginnen met het vlees, want wat is een lamskotelet precies? Klopt het dat de ene lamskotelet anders is dan de andere? Lamskoteletten worden gesneden uit drie gebieden: de rib, de lende en de schouder.
Er wordt niet altijd aangegeven uit welk deel de lamskotelet gesneden is, dus vraag dat vooral aan je slager indien je op zoek bent naar een bepaald stuk.
Maar schrik niet, het verschil is namelijk minimaal en de bereidingswijze in dit lamskoteletten-recept is voor elk stuk hetzelfde.
In deze uitgebreide gids over lamsvlees vertelt Culy’s Melvin je trouwens nog veel meer, inclusief de beste tips en tricks.
Lamskoteletten marineren als een pro
In de ingrediëntenlijst vind je 5 ideeën voor zalige marinades. Voor al deze marinades gelden dezelfde basisregels, op basis van 1 kilo vlees:
- Zorg voor fijngehakte of geraspte knoflook.
- Snijd alle verse kruiden fijn en gebruik gemalen specerijen.
- Doe de knoflook, kruiden en specerijen vervolgens met de lamskoteletten en de andere ingrediënten in een kom en roer goed.
Bij marineren geldt altijd: hoe langer, hoe beter. Kies het liefst voor 12 uur, begin daarom de dag van tevoren en laat de lamskoteletten een nachtje marineren in de koelkast. Maar langer – denk aan 48 uur – kan ook. Bewaar het vlees altijd in de koelkast en check de houdbaarheidsdatum altijd dubbel.
Lamskoteletten recept: ze perfect bakken doe je zo
- Haal de (gemarineerde) lamskoteletten uit de koelkast en laat ze 30 minuten op kamertemperatuur komen. Heb je de koteletten niet gemarineerd? Dep ze dan droog en bestrooi ze met peper en zout.
- Verhit 1 eetlepel olie of boter in een koekenpan. Afhankelijk van de dikte, bak je de koteletjes 1,5 tot 3 minuten per zijde op hoog vuur. Zo krijg je goudbruine lamskoteletten die vanbinnen mooi roze zijn.
- Haal de lamskoteletten zonder te prikken met een tang uit de pan en laat 5 minuten rusten in losjes gewikkeld aluminiumfolie, zo verdelen de sappen zich door het vlees.
Handige gidsen om op te bewaren:
- Spitskool over en geen idee wat je er mee moet maken: het beste recept voor spitskool
- Als je wil weten hoe je iedere fruitsoort kunt inzetten om een heerlijke fruitcrumble te maken: basisrecept crumble
- Het was nog nooit zo makkelijk: hollandaisesaus maken doe je zo