L’aligot (goddelijke aardappelpuree met kaas) van Alain Caron
Wij hóren Alain Caron gewoon praten als we zijn recept voor L’aligot doorlezen. Zijn receptuur voor goddelijke aardappelpuree met kaas – waar je als je ‘t goed doet lánge draden van kunt trekken – komt uit zijn boek ‘De bijbel van de Franse keuken’. Een ontzettend dik boek vol met klassieke Franse recepten van de chef.
Aligot is alles wat we willen eten op een koude winterdag. Deze Franse aardappelpuree wordt op smaak gebracht met een grote hoeveelheid kaas. En als je het goed doet, kun je van aligot vervolgens hele lange draden trekken.
Dat maakt het een bij uitstek geschikt gerecht voor Franse bistro’s – en andere restaurants – die een toffe tafelbereiding willen showen. Bij restaurant Kaagman & Kortekaas in Amsterdam deden ze dat bijvoorbeeld. Wil je het zelf maken? Alain Caron legt je in zijn boek ‘De Bijbel van de Franse keuken’ precies uit hoe je aligot maakt.
Alain: “Een originele l’aligot behoeft echt de Franse bergkaas Tomme. Als je die niet kunt vinden, gebruik dan een pittige, jong belegen kaas.”
Het recept voor L’aligot van Alain:
- Schil de aardappelen en kook ze in water met zout gaar.
- Pel het knoflook. Pureer de aardappelen met de mixer (kort!) en pers het knoflook erboven uit. Roer goed door.
- Roer met een houten spatel de boter en de crème fraîche door de nog hete puree. Zet de pan terug op heel laag vuur en begin de kaas erdoor te roeren. Doe dit beetje bij beetje, en voeg pas een volgende hand kaas toe als de vorige helemaal door de puree is opgenomen. Blijf als alle kaas is toegevoegd de puree nog een tijdje doorroeren om hem luchtig en klontvrij te krijgen. Voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe.
De bijbel van de Franse keuken van Alain Caron (Carrera Culinair) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 31,99 euro.
Tips en tricks voor lekkere aardappelpuree:
- Zo houd je je aardappelpuree warm tijdens het kerstdiner
- Moleculair én spectaculair: fluweelzachte aardappelpuree zonder boter of room
- De beste manier om aardappelpuree (en stamppot) in te vriezen