Culy Homemade: kruidnoten met bacon voor Sinterklaas
Bij Culy zijn we gek op de combinatie zoet met zout. In die geest was de combinatie kruidnoten met bacon snel bedacht. Het knapperige zoute spek doet het heel goed bij de zoete, kruidige kruidnootjes. Enne… het zijn dus officieel kruidnoten hè, geen pepernoten!
Je ziet kruidnoten tegenwoordig in heel veel smaken. Één smaak die we nog misten: bacon! Dus maakten we ze zelf. En dat kun jij ook, met dit recept.
Zo bak je kruidnoten met bacon
Begin met het krokant bakken van de bacon. Wij gebruiken het liefst deze truc. Dat doe je in een oven op 190 graden, gedurende 25 minuten (houd de bacon goed in de gaten, zodat ‘ie niet verbrandt!). Laat afkoelen en zet de oven terug op 160 graden.
Maak nu het deeg voor de kruidnoten. Meng in een grote kom het zelfrijzend bakmeel met de suiker, speculaaskruiden en zout. Kneed daarna de koude boter erdoor. Dit kan in een keukenmachine, maar ook met de hand. Voeg de melk beetje voor beetje toe, tot je een mooi samenhangend deeg hebt. Dit kun je het beste nog even doorkneden met je handen.
Verkruimel de afgekoelde bacon in stukjes. Dat kan met je handen of met een mes, maar het moeten wel hele kleine stukjes worden. Kneed ze door het deeg.
Maak er een grote bal van, dek af met plasticfolie en leg een kwartiertje in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 160 graden.
Verdeel het deeg in vier ballen en rol van elke bal een lange sliert. Snijd de sliert in gelijke stukjes en rol die tot kruidnoten. Leg de kruidnoten op een met bakpapier beklede bakplaat naast elkaar en bak ze in 10 tot 15 minuten knapperig in de oven.
Toch liever ouderwetse pepernoten?
Pepernoten recept: zo maak je de lekkerste, échte pepernoten