Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 1 mei 2021
Leestijd: 1 minuut

Kruidige parelcouscous met tomaat, dadels, pistache en een eitje

Deze kruidige parelcouscous is een gerecht voor liefhebbers van de Arabische keuken. Dat zit ‘m in het zoete van de dadels, maar ook in de harissa, die pittige smaakmaker uit Noord-Afrika. Het perfect gekookte eitje maakt het gerecht af.

Kooktijd 30 minuten
Calorieën637 kcal

Ingrediënten

Voor 4 personen:
  • Scheutje plantaardige olie
  • 2 witte uien, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 duim verse gember, geschild en geraspt
  • 1 rode chilipeper, fijn gehakt
  • 1 theelepel korianderzaadjes, fijngestampt
  • 1 eetlepel komijnzaadjes
  • 1 theelepel venkelzaadjes
  • 350 gram parelcouscous
  • 200 ml bouillon naar keuze
  • 800 ml kerstomaten (uit blik)
  • 2 tomaten, in heel kleine blokjes
  • 2 eetlepels harissa
  • 1 theelepel grof zeezout
  • Handje dadels, grof gehakt
  • Zwarte peper

Voor de afwerking:

  • Handje fijngehakte krulpeterselie
  • Handje gehakte pistachenootjes, getoast
  • 4 eitjes

Beoordeling
5 / 5 sterren. 10 x beoordeeld.

Harissa koop je gewoon bij de Albert Heijn, van het merk SOUQ. Hou je van pittig? Ga dan voor de pittige variant. Ook hun rozen- of citroenharissa kun je hier perfect inzetten, lekker!

Laat je trouwens niet afschrikken door de ingrediëntenlijst, het meeste heb je gewoon in huis. En heb je de volgende dag nog een restje over? Serveer het met een stukje kip.

kruidige parelcouscous met tomaat, pistache, peterselie en een eitje
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Kruidige parelcouscous met tomaat, dadels, pistache en een eitje

Verhit de olie op medium vuur en fruit de ui, knoflook, gember en chilipeper aan tot de uien beginnen te zweten. Voeg de koriander-, komijn- en venkelzaadjes toe en bak een paar minuten mee tot de specerijen beginnen te geuren. Toast ook de parelcouscous in de pan. Voeg er nu de bouillon, kerstomaten, de tomatenblokjes en harissa aan toe en laat pruttelen.

Roer er het grof zeezout en de dadels door. Kruid af met wat zwarte peper. Laat op een zacht vuurtje verder koken zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Ontsnapt er te veel vocht? Schenk er dan een beetje water bij. Tip: vul hiervoor je lege blikken kerstomaat met water en voeg dat toe aan de pan, zodat het water nog wat tomatensmaak heeft.

Intussen kook je de eitjes. Breng water aan de kook en kook de eitjes gedurende 6 minuten. Laat ze schrikken in koud water en pel ze.

Verdeel de parelcouscous over kommen en werk af met de verse krulpeterselie, de geroosterde pistachenootjes en een gehalveerd eitje.

kruidige parelcouscous met tomaat, pistache, peterselie en een eitje
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.