Kruidentaart met snijbiet uit Ottolenghi’s nieuwe kookprogramma
Zin in een klein Mediterraans feestje op tafel? Maak dan deze kruidentaart met snijbiet, pecorino en pijnboompitjes van Ottolenghi. Het recept is afkomstig uit Ottolenghi’s nieuwe programma op njam!, waar we het al eerder over hadden. Een enorme aanrader – zowel het programma als deze hartige taart.
Ottolenghi’s tv-programma op njam! heet Ottolenghi’s Mediterranean Feast. In de kookshow demonstreert de chef wat de geheimen zijn van een (Oost-)Mediterraans feestje op je bord. Zo maakt Yotam onder meer een reis door Corsica, waar hij deze kruidentaart met snijbiet, pecorino en pijnboompitjes op tafel zet. Ziet er niet alleen heerlijk uit, bij Ottolenghi weet je zeker dat ‘t ook heerlijk ís.
Kruidentaart met snijbiet
Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui, selderij, snijbiet, knoflook, munt, peterselie en salie in de olijfolie. Bak dit al roerend gedurende 15 minuten of totdat het groen geslonken is en de selderij volledig zacht geworden is. Haal van het vuur en roer de feta, pecorino, pijnboompitten, citroenzeste, 1/4 theelepel zout en een stevige maling van zwarte peper erdoor. Laat het vervolgens afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg uit tot een plak van 3 mm dik en snijd het in een cirkel met een diameter van ongeveer 30 cm. Leg op een met bakpapier beklede ovenplaat. Verdeel de vulling over het deeg en laat rondom een rand van 3 cm vrij. Bestrooi de vulling met grote stukken brocciu of ricotta en met courgettebloemen, indien gebruikt. Vouw het deeg omhoog langs de zijkanten van de vulling en knijp de randen goed samen om een stevige, decoratieve rand van de taart te vormen. Druk het eventueel aan met het uiteinde van een vork. Bestrijk het deeg met ei en zet 10 minuten in de koelkast.
Bak de taart 30 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is en gaar op de bodem.
Haal uit de oven en bestrijk de kruidentaart met een beetje olijfolie. Serveer warm of op kamertemperatuur.
Meer recepten van Ottolenghi?
- Culy Homemade: aardappelsalade à la Ottolenghi (met tomaten, chili en pompoenpitjes)
- Koffiemousse met tahin-chocoladesaus van Ottolenghi
- Culy Homemade: vegetarische paddenstoelenlasagne van Ottolenghi