Zelf kruidenboter maken! 3 feestelijke variaties voor kerst (met o.a. bacon en tomaat)
Wie aan tafel gaat, duikt het liefst op het brood met boter. Althans: wij in ieder geval wel. Zelf kruidenboter maken is hartstikke simpel en super lekker. Met deze variaties zet je iets anders dan normaal op tafel!
Kruidenboters zijn perfect om op tafel te zetten tijdens een borrel of diner. De smeersels vindt iedereen lekker en zijn perfect om mee te expirimenteren én varieren.
Het fijne aan zelf kruidenboter maken, is dat je zo’n beetje alles door je boter kan roeren en het altijd lekker is. Voor dit recept hebben we drie originele en lekkere varianten gemaakt die perfect zijn voor de kerst.
Bacon door je boter klinkt misschien wat gek, maar geloof ons: dit gaat de favoriet op tafel worden. Het knapperige spek in een romige boter met het zoette van de maple syrup is waanzinnig!
Zelf kruidenboter maken voor kerst
Baconboter met maple syrup
- Leg de bacon op een koude bakplaat. Schuif in een koude oven verwarm ‘m dan op 160 graden Celsius. Bak in 20 minuten krokant.
- Laat de bacon volledig afkoelen en snijd daarna in flinterdunne stukjes.
- Meng de roomboter met de stukjes bacon en de maple syrup.
- Serveer het liefst direct zodat de bacon nog krokant is.
Café de Paris boter
- Plet de ansjovis zodat er pasta ontstaat.
- Hak de dragon, sjalot en peterselie zo fijn mogelijk.
- Meng de roomboter met de ansjovis, dragon, peterselie, sjalot, knoflook, mosterd worchestershire en limoenzest.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Zet opzij en laat de smaken tenminste 1,5 uur intrekken.
*Tip! Je kunt ook alles bij elkaar gooien in een keukenmachine en door elkaar mixen tot een gladde massa.
Tomatenboter met knoflook
- Verwarm op een lage temperatuur de olijfolie, tomatenpuree en de geraspte knoflook.
- De knoflook moet zacht en minder intens smaken. Laat volledig afkoelen.
- Meng de roobmoter met het mengsel van olijfolie, knoflootk en tomatenpuree.
- Breng op smaak met grof zeezout.
Meer kerstrecepten:
- Klassieker in een nieuw jasje: garnalencocktail met kokos, limoen en chili crisp
- Kerstsalade met bier (!) en krokante sjalotten
- Perfect als bijgerecht: Stoofpeer met opgeklopte gorgonzola en walnootkruim