Culy Basics: zelf kruidenboter maken
Onmisbaar tijdens de borrel, barbecue of een avondje gourmetten: kruidenboter. Goed verkrijgbaar in de supermarkt, maar zelf kruidenboter maken smaakt zoveel beter. En hoe je dat doet? Dat vertellen we je hier in dit #CulyBasics recept, voor zelfgemaakte kruidenboter.
En dit recept is zo gepiept trouwens; je doet de ingrediënten in de keukenmachine en klaar ben je.
Kruiden voor kruidenboter
Welke kruiden moet je gebruiken als je zelf kruidenboter wil maken? Het antwoord is simpel: de keuze is aan jou en je kunt het zo bont maken als je zelf wil. Volgens de Culy-redactie zijn de volgende kruiden onmisbaar: bieslook, dille, basilicum, munt en peterselie. Al is het ook lekker om ‘m aan te vullen met kruiden als dragon en daslook.
Voor de liefhebber is ook knoflook lekker, voor extra kick. Hou je van fris? Ga dan voor geraspte citroenschil. Verder is het belangrijk dat je roomboter van goede kwaliteit gebruikt, dat verschil proef je meteen.
Zelf kruidenboter maken
- Gebruik roomboter van goede kwaliteit en zorg dat die op kamertemperatuur is, hierdoor zal de boter goed mengen met de kruiden in de keukenmachine.
- Doe de zachte roomboter in een keukenmachine, samen met de verse groene kruiden die je graag wil toevoegen en eventueel de citroenrasp. Je kunt ook nog een teentje knoflook toevoegen. Laat de keukenmachine 1 minuut draaien, of totdat de kruiden fijngehakt zijn.
- Proef de kruidenboter goed en bepaal zelf of er nog meer kruiden bij moeten. Wil je ‘m nog iets frisser, doe dan er een beetje citroensap en rasp erbij. Als je boter te vloeibaar is, doe dan alleen citroenrasp erbij en geen citroensap.
- Mix de kruidenboter nog eens en voeg vervolgens zout toe.
- Lepel de kruidenboter in een kom en bewaar in de koelkast.
Meer basisrecepten van Culy:
- Culy Basics: pesto rosso (pesto met zongedroogde tomaatjes)
- Culy Basics: de allerlekkerste zelfgemaakte guacamole
- Culy Basics: de allerbeste hamburgersaus maak je zo