Culy Homemade: Korean fried kibbeling met rijst & smashed komkommersalade
Wij zijn dol op Korean fried chicken, maar die pittige kippetjes zelf maken, is ook voor ons vaak te veel gedoe. Zo bedachten we een manier om tóch te kunnen genieten van die verrukkelijke, pittige, sweet & sticky saus, maar dan op een makkelijke manier. Entrée Korean fried kibbeling! Lekker met wat gekookte rijst en een koele smashed komkommersalade.
Het is voor dit recept slim om kibbeling uit de supermarkt te gebruiken (uit het versvak of de diepvries). Die bakken we eerst even krokant in de oven of airfryer. Vis – en ook kibbeling – is wat delicater dan kip. Daarom is het noodzaak om de kibbeling met beleid door de Koreaanse saus te wentelen.
Al die tederheid gaat je trouwens wel écht verrukkelijke Korean fried kibbeling opleveren (en mocht de vis toch stuk gaan in de pan, niet getreurd: misschien ziet het gerecht er dan niet fantastisch uit, maar de smaak zal er niet minder om zijn).
Smashed komkommersalade (oftewel: geplette komkommer) is een bijgerecht uit de Sichuanese keuken, maar het wordt ook veel in Korea gegeten. Omdat we de salade niet te pittig willen maken naast de Korean fried kibbeling, voegen we er maar een klein snufje gochugaru (Koreaans chilipoeder) aan toe. Je kunt dit ook weglaten óf vervangen door gedroogd chilipoeder of een klein beetje crispy chili-olie.
Korean fried kibbeling met rijst en smashed komkommersalade
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Maak ook de smashed komkommersalade.
Bak de kibbeling eerst krokant in de oven of airfryer, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat ze daarna een beetje afkoelen zodat ze iets steviger worden.
Smelt in een grote koekenpan de boter met de gochujang, sriracha, suiker, rijstazijn, ketchup, en sesamolie. Laat een minuutje koken en leg dan de gebakken kibbeling heel voorzichtig in de saus. Het werkt het beste als je de stukjes met een tang een voor een eerst aan een kant in de saus in de pan legt en ze daarna meteen weer omdraait.
Bak de kibbeling zachtjes 1 tot 3 minuten, tot de stukjes vis mooi omhuld zijn door de saus en er ook bijna geen saus meer los in de pan zit. Schep de kibbeling daarna voorzichtig met de tang direct uit de pan op een bord (als je ze in de pan laat zitten, gaan ze aan de bodem plakken).
Schep rijst op de borden en verdeel de Korean fried kibbeling in vier porties. Bestrooi ze met de sesamzaadjes en de bosui. Schep tot slot de smashed komkommersalade ernaast.
We hebben op Culy trouwens wel meer heerlijke recepten met een Koreaans tintje. Wat dacht je bijvoorbeeld van sticky Koreaans geïnspireerde aardappeltjes (Gamja Jorim) of een rijstbowl met krokante tempeh in gochujang? We maakten ook nog eens het broodje ribeye bulgogi van Chun Café na; het meest gehypete broodje van Amsterdam.
Korean fried chicken (Koreaanse gefrituurde kip met een superkrokant jasje)