Marit Weijs
Marit Weijs Gezonde recepten 24 mrt 2025
Leestijd: 2 minuten

Warme winterkoolsla met honing-jeneverbessendressing van Alice Zaslavsky (van MasterChef!)

Salade saai? Echt niet! In ‘Een ode aan salades’ laat Alice Zaslavsky – Australische foodwriter en groentefanaat – zien hoe groenten de show stelen. Zoals in deze warme koolsla met een gin-tonic-achtige dressing en perfect gegrilde rodekool. Klinkt goed, toch?

Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 45 minuten

Ingrediënten

voor 1 à 2 personen:
  • ½ rodekool, in 8 partjes
  • 1 rode ui, gepeld, gehalveerd, in partjes
  • 1 bos bospeen, loof eraf, geschrobd,
    grotere wortels gehalveerd
  • 1 kleine venkelknol, ca. 200 g, boven- en
    onderkant eraf, in partjes, venkelloof
    bewaard
  • 60 ml extra vergine olijfolie, plus extra
    voor eroverheen
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel zout
  • ¼ theelepel fijngemalen zwarte peper

Honing-jeneverbessendressing:

  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • 2 jeneverbessen, fijngesneden of
    gekneusd
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 60 ml extra vergine olijfolie
  • ½ theelepel zeezoutvlokken
  • 2 eetlepels fijngesneden bladpeterseliesteeltjes,
    blaadjes bewaard als garnering

Puntjes op de i:

  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
Beoordeling
5 / 5 sterren. 1 x beoordeeld.

Alice Zaslavsky

Als er iemand is die je (veel) groenten laat eten zonder dat je er ook maar een seconde over nadenkt, dan is het Alice Zaslavsky wel. Deze Australische foodwriter en voormalig MasterChef-finalist is een wandelende Wikipedia als het op smaak en kookplezier aankomt.

Met haar sprankelende energie en toegankelijke recepten weet ze zelfs de saaiste groente om te toveren tot iets spannends. Haar koolsla uit het nieuwste kookboek ‘Een ode aan salades‘ is daar het ultieme bewijs van – en wij zijn fan!

warme koolsla uit een ode aan salades
Good Cook B.V.

Warme koolsla maken

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Leg de partjes rodekool en rode ui op de ene bakplaat en de bospeen en venkel op de andere. Bestrijk de groenten met olijfolie en bestrooi met venkelzaad, zout en peper.
  2. Schuif de bakplaten in de oven en bak 45 minuten, of tot de groenten bruin beginnen te worden en de puntjes van de ui en kool beginnen om te krullen.
  3. Maak intussen de honing-jeneverbessendressing door alle ingrediënten door elkaar te kloppen.
  4. Laat de groenten, als ze gaar zijn, in een kom glijden en schenk de geklopte dressing erover. Bestrooi met de bieslook, bladpeterselie en het venkelloof en maak af met nog een scheutje olijfolie, zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper. Meteen opdienen, terwijl de groenten heet zijn, of eet op kamertemperatuur.
een ode aan salades kookboek kaft
Good Cook B.V.

Een ode aan salades

Ben jij nu – net als wij – groot fan van dit recept, salades, óf Alice Zaslavsky, dan kun je haar nieuwe boek ‘Een ode aan salades‘ nu voor € 29,95 bestellen.

Nog meer kookboeken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.