Koolraap carbonara (koolhydraatarm recept!)
Recepten die laag zijn in koolhydraten, maar vooral gewoon heel erg lekker zijn en verrassende smaken bevatten? Laat dat maar over aan Janneke Vreugdenhil! Haar Koolhydraatarme bijbel staat vol met toffe, toegankelijke, originele recepten. Van gegrilde calamari met homemade harissa tot aardpeergratin met salie en gruyère en deze koolraap carbonara: als je dáár niets lekkers tussen vindt, weten wij ‘t ook niet meer.
Janneke: “Minstens zo tof als de uitvinding van courgetti is de uitvinding van koolraaptagliatelle. Je kunt deze knolgroente in schijven snijden, waarvan je vervolgens met behulp van een dunschiller slierten kunt schaven die precies lijken op Italiaanse lintpasta.
En als ik schrijf ‘lijken’, bedoel ik ook écht sprekend. Koolraap heeft niet alleen precies dezelfde gelige kleur, maar ook de consistentie en smaak komen verbluffend dicht in de buurt van het origineel. Ze vormen de perfecte basis voor een klassieke, stiekem koolhydraatarme pasta carbonara.”
Zo maak je de koolraap carbonara
Maak eerst de koolraaptagliatelle
1. Schil de koolraap met een dunschiller.
2. Snijd de knol in plakken van ongeveer 1½ centimeter dik.
3. Schaaf met de dunschiller lange linten van elke plak.
Koolraap carbonara afmaken
1. Breng een ruime pan met water aan de kook.
2. Verhit de olijfolie in een ruime hapjespan, voeg de spekreepjes toe en laat ze op matig vuur zachtjes uitbakken.
3. Breek de eieren boven een kom, voeg de slagroom en flink wat peper toe en klop los met een vork.
4. Voeg een goeie snuf zout toe aan het kokende water en laat de koolraaptagliatelle erin zakken. Kook de tagliatelle 2 minuten. Giet af en laat heel even uitlekken.
5. Voeg de knoflook toe aan het uitgebakken spek en fruit 1 minuut mee. Doe dan de tagliatelle erbij en schep om. Serveer eventueel met Parmezaanse kaas.
6. Schenk het roommengsel in de pan en blijf de tagliatelle 1-2 minuten omscheppen. De bedoeling is dat zich een romige saus vormt, dus niet dat de eieren stollen tot een soort roerei. Houd het vuur daarom middelhoog tot laag en houd de tagliatelle voortdurend in beweging.
7. Voeg de peterselie toe en schep nog 1 keer om. Serveer eventueel met Parmezaanse kaas.
> Koolhydraatarme bijbel van Janneke Vreugdenhil (Carrera Culinair) is nu te koop voor € 33,99.