Culy Homemade: Italiaanse smashed komkommersalade met pistache, tomaat en mozzarella
Smashed komkommersalade heeft in een hele korte tijd de wereld veroverd. Het Aziatische gerecht is uitgegroeid tot een favoriet, maar wist je dat je er ook gemakkelijk een Italiaanse variant van maakt?
We hadden in eerste instantie een beetje een haat-liefdeverhouding met smashed komkommersalade. Soms wordt een trend namelijk zó overhyped dat de lol er snel af is. Gelukkig stelde de geplette komkommer absoluut niet teleur toen we het voor het eerst aten: al dat meppen en pletten heeft wel degelijk een functie.
Door de komkommer te pletten en ‘m te zouten onttrekt het vocht uit de vrucht en houdt ‘ie de dressing beter vast. Hierdoor wordt de smaak van de komkommer een stuk intenser!
Deze Italiaanse variant op smashed komkommersalade laten we zwemmen in balsamico en combineren we met zoete cherrytomaten, knapperige pistachenoten, romige mozzarella en frisse basilicum.
Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata – en kun je ze voor elkaar verwisselen?
Smashed tomaten komkommersalade maken
- Was de komkommers en leg ze op een snijplank.
- Druk of ‘smash’ ze met de platte kant van een mes, een stamper of onderkant van een pan plat tot de komkommer splijt.
- Snijd de komkommer in hapklare stukken.
- Leg in een vergiet en bestrooi met zout. Meng door elkaar heen en laat tenminste 15 minuten uitlekken zodat het vocht uit de komkommer trekt.
- Meng de olijfolie met de balsamico en de suiker door elkaar tot een gladde massa.
- Gooi het vocht dat uit de komkommer is gekomen weg en hussel de stukjes komkommer door de dressing.
- Snij de kerstomaten in de gewenste grootte, pluk de blaadjes basilicum en meng samen met de pistachenoten en mozzarella door elkaar heen.
- Serveer als bijgerecht of met een stuk getoast brood.
Meer Italiaanse recepten:
- Culy Homemade: pasta alla vodka met pompoen
- Culy Homemade: pasta e fagioli (Italiaanse pasta met bonen)
- Culy Homemade: zo maak je zelf spaghetti vongole