Culy Homemade: kokosrijst met zelfgemaakte seroendeng van Ottolenghi
Je kunt natuurlijk altijd gewone rijst koken, maar je kunt eigenlijk net zo makkelijk kokosrijst maken: meer smaak, meer smeuïgheid en een vleugje kokos. Waarom zou je dat dus níét doen? Wij maken hieronder kokosrijst volgens de methode van Ottolenghi. Die is nóg lekkerder, want er gaan gebakken uitjes en limoenblaadjes doorheen. Beeld je maar eens in hoe verrukkelijk dat moet smaken.
Nadat we op YouTube een video zagen waarin Ottolenghi deze kokosrijst met zelfgemaakte seroendeng en geblakerde groenten maakte, konden we aan niks anders meer denken. De befaamde kok noemt het dan wel ‘coconut rice with peanut crunch‘: we kregen al gauw in de smiezen dat hij hier gewoon Indonesische seroendeng maakt. Om het uit ons hoofd te krijgen, besloten we het uit te proberen. Dit is nu al een nieuwe favoriet op de Culy-redactie!
Deze kokosrijst is zo al heel lekker (en ook nog eens veganistisch), maar je kunt ‘m meer body geven met wat saté ayam, babi ketjap of een stukje zalm of witvis erbij.
Kokosrijst met zelfgemaakte seroendeng
De kokosrijst
Verhit de kokosolie in een koekenpan (met deksel) en bak daarin de ui met de limoenblaadjes en een snuf zout in 10 minuten zacht. De ui mag licht verkleuren.
Roer de geraspte kokos erdoor en laat kort meebakken, tot de kokos lichtbruin kleurt. Roer de rijst er dan doorheen, gevolgd door de kokosmelk en 200 ml water. Leg de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes koken.
Zet het vuur uit en laat de rijst afgedekt nog 15 minuten staan.
De seroendeng
Smelt ondertussen de kokosolie voor de seroendeng in een grote koekenpan (groot genoeg voor de snijbonen, al kun je die ook doormidden snijden als ze niet passen). Voeg de geraspte kokos, pinda’s en de gedroogde chilivlokken toe. Roer alles door elkaar en laat zo’n 6 minuten bakken op middelhoog vuur, tot de seroendeng een bruin kleurtje krijgt. Haal de pan van het vuur en roer de gebakken uitjes, bruine suiker en een flinke snuf zout door het mengsel.
Schep de seroendeng op een bakplaat of een groot bord om helemaal af te koelen. Doe het daarna in een keukenmachine en pulseer 3 tot 5 keer, om de pinda’s grof te malen. Zet opzij.
De groenten
Gebruik dezelfde pan (veeg even schoon met een stukje keukenpapier) en laat ‘m goed heet worden. Laat de mais op hoog vuur 3 tot 5 minuten lichtjes schroeien in de pan. Schep de maiskorrels eruit in een ruime kom.
Smelt de overgebleven theelepel kokosolie in de pan en bak de hele snijbonen ongeveer 5 minuten per kant, tot ze geblakerd en geslonken zijn.
Schep de snijbonen met een keukentang uit de pan en snijd ze op een snijplank in grove stukken. Voeg ze toe aan de kom met mais, voeg vlak voor het serveren ongeveer 1,5 eetlepel limoensap toe, gevolgd door de olijfolie en een snuf zout. Voeg ook de verse koriander en munt toe.
Afmaken
Roer de rijst even door met een vork. Schep de kokosrijst en het groentemengsel om en om in laagjes bovenop elkaar op een serveerschaal. Bestrooi met een deel van de zelfgemaakte seroendeng.
Lekker bij deze kokosrijst:
- Het ultieme recept voor Indonesische kipsaté (saté ayam)
- Culy Homemade: saté ajam (kipsaté) en babi smoor met rijst
- Jans kibbeling met ketjap & limoenblad uit ‘Met Mes & Stokjes’