Culy Homemade: kokkels met knoflook en zwarte bonensaus
Wij zijn dol op kokkels. Met spaghetti (als een Hollandse versie van pasta vongole), met fregola of gewoon lekker met peterselie-olie, zoals we ze onlangs bij Bambino in Amsterdam aten. Vandaag serveren we ze op z’n Aziatisch: kokkels met knoflook en zwarte bonensaus.
Zwarte bonensaus is een saus die wordt gemaakt van gefermenteerde zwarte bonen. Hallo, umami! Je koopt ‘m kant-en-klaar bij de Aziatische supermarkt (al hebben veel gewone supermarkten ‘m ook) en hij voegt naast umami ook iets van bitterheid en zout toe aan een gerecht.
Heel erg lekker dus met kokkels, veel knoflook en andere Aziatische smaakmakers. Eet er eventueel wat gekookte rijst, (rijst)noedels of een stukje brood bij voor een volledige maaltijd. En o ja: dit gerecht is belachelijk snel klaar.
Kokkels met knoflook en zwarte bonensaus
Was de kokkels een paar keer in koud water en check of er open schelpjes tussenzitten. Tik er even op: gaan ze dicht, dan kunnen ze mee. Blijven ze open of zijn ze kapot, gooi ze dan weg.
Verhit een wok op hoog vuur en doe de olie erin. Doe de gember erin en laat ongeveer 30 seconden bakken.
Voeg de knoflook, bosui en gefermenteerde zwarte bonen toe en wok dit een paar seconden. Doe dan de kokkels erbij. Giet de Shaoxing wijn en de rijstazijn erbij en dek de wok af met een deksel.
Laat de kokkels zo ongeveer 3 minuten stomen, tot ze allemaal open zijn.
Roer de suiker en sesamolie erdoorheen. Check of je nog dichte schelpjes ontdekt en gooi die weg.
Proef en voeg indien nodig nog wat smaakmakers toe. Roer dan de maizena door het mengsel en laat even indikken.
Bestrooi met de gehakte koriander en de rode chilipeper en serveer met rijst of noedels.
Meer recepten met kokkels:
- Fregola met kokkels, olijven en pistache van Sergio Herman
- Kokkels met dragon & erwten van Yvette van Boven
- Chowder met kokkels en zeewolf van ZTRDG