Culy Homemade: Deense koekjes met drop en cranberry’s
De Denen zijn zó gek op drop, dat ze het óveral in stoppen. Zo ontdekten we op het vliegveld van Kopenhagen zelfs koekjes met drop en cranberry’s. Die waren zo gruwelijk lekker, dat we ze zelf namaakten.
De combinatie drop en cranberry’s (en koekjes) lijkt misschien een vreemde. Maar in dit recept levert het knapperige, boterige koekjes op met een klein zuurtje van de cranberry’s en drop als nasmaak. Het geeft een ziltig, kruidig vleugje je-ne-sais-quoi dat achterblijft op je tong. Zó lekker!
We gebruikten voor dit recept fijn zoethoutpoeder van het Deense droplabel Lakrids. Maar je kunt het op nog veel meer plekken zoethout poeder kopen (tip: check even online!).
Belangrijk bij het maken van deze koekjes is dat je ze flinterdun snijdt. Maak het deeg dus liefst al een dag van tevoren, zodat het kan koelen en uitharden in de koelkast.
Koekjes met drop en cranberry’s
Meng met een mixer de zachte boter met de suiker.
Roer het bakpoeder door de bloem en meng dat door het botermengsel.
Voeg de twee eieren toe en laat de mixer nog even draaien, tot je een samenhangend deeg hebt.
Hak de cranberry’s fijn en doe ze samen met het zout en het zoethoutpoeder bij het deeg. Meng nog even goed door.
Vorm van het deeg een bal en rol het op een met bloem bestoven aanrechtblad uit tot een lange worst (of twee lange worsten). De dikte moet ongeveer 6 cm zijn. Verpak in plasticfolie en laat een nacht rusten in de koelkast.
Als je de koekjes wilt gaan bakken, verwarm je de oven voor op 175 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Snijd met een scherp mes flinterdunne plakjes van het deeg en leg ze op de bakplaten.
Bak de koekjes met drop en cranberry’s in 6 tot 9 minuten mooi bruin. Bewaar ze in een afgesloten trommeltje of bakje.