Tortilleta de camarones (knapperige garnalenkoekjes)
Het werd wel weer eens tijd voor een fijn, Spaans kookboek, vonden wij. Gelukkig heeft Monika Linton onze gebeden gehoord. Haar nieuwe kookboek Brindisa is het ultieme naslagwerk over de hedendaagse Spaanse keuken, bomvol recepten. Zoals het recept voor deze tortilleta de camarones: knapperige garnalenkoekjes. Who needs garnalenkroketten anyway?
Ik kreeg deze heerlijke, elegante hapjes als tapa voorgezet toen ik in het Posada Rural Ríoturbio verbleef, een eenvoudig hotel buiten Comillas
in Cantabrië. Ze zijn krokant, fijn als kant en goudbruin, en als je ze op zoek naar de stukjes garnaal openbreekt, maken ze een knapperig geluid.
Het kikkererwtenmeel is het geheim om dit krokante resultaat te verkrijgen.
Zo maak je deze garnalenkoekjes
Doe het kikkererwtenmeel met het zuiveringszout in een kom en voeg al roerend geleidelijk 130 ml water toe, blijf roeren tot het een romig beslag is dat op pannenkoekenbeslag lijkt. Breng op smaak met zout en eventueel paprikapoeder en laat het 30 minuten in de koelkast rijpen.
Meng de garnalen met de bosui, peterselie en knoflook en schep dit alles door het beslag.
Giet een laagje van 7 mm olie in een grote koekenpan. Bak de garnalenkoekjes als de olie heet is met steeds een paar stuks tegelijk. Schep voor elk koekje een dessertlepel beslag in de pan en strijk het snel uit tot een plat rond koekje dat bij het bakken kantachtig en krokant wordt. Keer elke tortillita eenmaal om tot beide kanten licht goudbruin zijn.
Haal ze uit de pan, laat ze op keukenpapier uitlekken en serveer ze meteen.
Brindisa: het pure eten van Spanje van Monika Linton ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 34,99.