Kleverige aubergine met pinda’s van Max La Manna
Voedselverspilling: zó zonde en zó niet nodig. Maar als thuiskok kan het lastig zijn om voedselverspilling in de keuken tegen te gaan. Gelukkig helpt culinaire socialmedia-sensatie Max La Manna ons hierbij. Want in zijn nieuwe kookboek You Can Cook This vind je 135 (!) budget-vriendelijke veg(a)n recepten die niet alleen makkelijk zijn, maar geeft Max ook tips voor het gebruiken van ingrediënten die je normaliter zou weggooien.
Lucky us: wij mogen alvast zijn recept van deze Kleverige aubergine met pinda’s met je delen.
Max La Manna
Misschien ken je ‘m al van z’n leuke video’s op social media, waar hij vol enthousiasme heerlijke veggie-recepten en tips tegen voedselverspilling deelt met zijn (bijna) 1 miljoen volgers. De Amerikaan begon op zijn 15e met koken in het restaurant van zijn vader en heeft daarna gewerkt in verschillende (sterren)restaurants in New York City en Los Angeles. Nu zet hij zijn vaardigheden in tegen voedselverspilling, door mensen bewust te maken van hun voedselconsumptie, het meeste te halen uit ingrediënten én kliekjes nieuw leven in te blazen.
In zijn nieuwe boek You Can Cook This deelt hij daarom niet alleen 135 (!) toffe recepten, maar ook tips over het bewaren van voedsel en interessante manieren om restanten van ingrediënten te gebruiken. Wij mogen het recept van deze kleverige aubergine met pinda’s alvast met je delen. Dit is Max z’n favoriete manier om aubergines te bereiden. Dat komt door de intens geroosterde smaak die de aubergines krijgen door ze te grillen zonder olie. En samen met gekookte witte rijst wordt dit een perfecte hoofdmaaltijd.
Gebakken krieltjes met pittige citroenmayo uit You Can Cook This van Max La Manna
Zo maak je de kleverige aubergine met pinda’s
Verhit als eerst de grill op de hoogste stand. Snijd de aubergines in de lengte doormidden en maak een grof ruitjespatroon in het vruchtvlees. Gril ze 10 minuten in een braadslee tot ze iets geschroeid zijn. Haal ze onder de grill vandaan en verhit dan de oven op 220 °C.
Meng daarna de sojasaus, siroop en sriracha. Leg de aubergines op een bakplaat bekleed met bakpapier en besprenkel ze met de marinade. Bedek ze met folie en rooster ze 20 minuten. Haal daarna de folie eraf, lepel de marinade uit de bakplaat erover en rooster ze zonder folie 8-10 minuten tot ze heel zacht en kleverig zijn.
Meng alle ingrediënten voor de zoet-scherpe pindasaus door elkaar tot je de saus kunt druppelen; voeg eventueel wat water toe.
Leg de gare aubergines op een grote schaal en besprenkel ze met de saus. Strooi er pinda’s, koriander, munt, de lenteuitjes en ringetjes peper over.
> Het nieuwe kookboek ‘You Can Cook This’ van Max La Manna (Uitgeverij Spectrum) is nu te koop voor € 29,99.
Nog meer veganistische recepten:
- Culy Homemade: frisse vegan pizza met courgette, artisjok en citroen
- Culy Homemade: gefrituurde enoki paddenstoelen met kruidig zout (vegan hoofdgerecht)
- Culy Homemade: vegan chocolademousse van maar 4 ingrediënten