Tarte tatin met appels & peren
Waar de klassieke tarte tatin gemaakt is van alleen appels, gaan we hier nét even iets anders doen. Voor dit recept gebruiken we namelijk ook peren, jummie!
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zeef de bloem in een grote mengkom en voeg de suiker, blokjes boter en het ei toe. Kneed met je handen tot een samenhangend deeg. Maak een deegbol en laat deze één uur rusten in de koelkast.
Schil de appel en peer, verwijder het klokhuis en snijd in schijfjes. Smelt de suiker in een koekenpan met anti-aanbaklaag op laag vuur, let hierbij op dat je niet roert! Zodra de gesmolten suiker helemaal glad is kunnen de schijfjes fruit erbij. Verdeel de boter hierover en laat even verder stoven.
Verdeel wanneer het fruit gekaramellisseerd is de schijfjes over vier kleine tarte tatin bakvormpjes (ramekins bijvoorbeeld). Rol het deeg op een met bloem bestoven oppervlak dun uit, snijd plakjes evengroot als de bakjes en bedek het fruit hiermee. Prik voorzichtig op een paar plekken in met een vork of scherp mesje en bak de tarte tatins in ongeveer twintig minuten tot het deeg goudbruin en gaar is.
Haal de bakjes uit de oven en laat een minuutje rusten, maar wacht niet te lang! Keer ze voorzichtig om (leg een bord op de schaaltjes en keer ze één voor één om) en pas op voor de hete karamel. Serveer lauwwarm, eventueel met een bolletje ijs!