Redactie
Redactie Diner 20 okt 2013
Leestijd: 2 minuten

Klassieke Britse Shepherd’s Pie

De Britse keuken staat voor menigeen gelijk aan witte bonen in tomatensaus en smaakloze gerechten. Maar, niets is minder waar en deze klassieke Shepherd’s Pie van The Kitchn is daar het perfecte voorbeeld van. 

Shepherd's pie

Britse Shepherd’s Pie maken

Maak deze pie ruim van tevoren en gebruik het beste vlees dat je kunt krijgen. Experimenteer daarbij eventueel met andere groenten en geef de basis extra veel smaak door een blaadje laurier en wat kruiden als tijm mee te smoren.

Verwarm je oven voor op 190 graden en zet alvast een ovenschaal van 22 x 32 centimeter klaar.

Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken. Leg ze in een pan, bedek met een laag water en breng aan de kook. Zet het vuur laag en kook in 18-20 minuten volledig gaar.

Maak terwijl de aardappelen koken de vulling: bak in een hete pan met een scheut olie (plantaardig of olijf-) het gehakt en haal de sliertjes uit elkaar met een houten spatel. Bak tot het vlees bruin is en leg in een apart bakje, gier hier het merendeel van het vet af.

Bak in dezelfde pan op middelhoog vuur de uien met een halve theelepel zout (en eventuele kruiden) tot ze mooi zachtig en glazig zijn. Voeg de wortels en selderij toe, samen met het resterende zout en bak tot ze gaar zijn in ongeveer 8-10 minuten. Roer er vervolgens de erwtjes door samen met de maïs, tomatenpuree, Worcestershire saus en het vlees. Bak totdat de erwtjes en maïs goed warm zijn. Breng eventueel nog meer op smaak met extra Worcestershire saus en zout.

Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een pureestamper. Meng terwijl de aardappels nog warm zijn de boter, melk en halve theelepel zout erdoor. Proef of ze nog extra nodig hebben en zet de puree apart.

Doe het vleesmengsel in de ovenschaal en bedek met de puree. Maak deze glad met behulp van een rubberen spatel en creëer vervolgens piekjes voor krokante stukjes.

Bak de schotel dertig minuten in de oven en voeg een paar minuutjes voor het eind de kaas toe, indien je deze gebruikt. Wil je de bovenkant extra knapperig? Zet dan ook de laatste paar minuten de grill aan.

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.