Klassieke boterkoek met amandel en sinaasappel uit het nieuwe Foodies Magazine
Het nieuwe Foodies magazine staat helemaal in het teken van ambacht. En dat is lekker! Denk aan recepten met een herinnering zoals familierecepten en recepten uit vergeelde kookboeken. Daarbij mag deze klassieke boterkoek met amandel en sinaasappel niet ontbreken.
Door de sinaasappel wordt deze boterkoek wat frisser waardoor je ervan blijft eten!
Dit recept is afkomstig uit het huidige nummer van Foodies: Foodies 10. Naast dit recept voor ambachtelijke boterkoek vind je in het blad ook familierecepten als oma’s kippensoep en genoeg recepten met pompoen in de hoofdrol. In Culy’s column vertellen we je alles over beroemde gerechten uit tv-series en films.
Klassieke boterkoek met amandel en sinaasappel
- Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).
- Vet een ronde taartvorm in en zet in de koelkast.
- Meng alle ingrediënten voor het deeg van de boterkoek zo kort mogelijk door elkaar, tot een glad deeg waar geen bloem meer zichtbaar is.
- Druk het deeg in de gekoelde vorm en strijk zo glad mogelijk uit.
- Bestrijk de bovenkant van het deeg met ei en zet de koek nog 5 minuten in de koelkast.
- Druk wat amandelen in het deeg, bestrijk nogmaals met ei en maak met een vork een leuke patroon in het deeg.
- Bak de boterkoek in ca. 25 minuten licht goudbruin.
- Laat de boterkoek afkoelen in de vorm en snijd er puntjes of blokjes van.
Dit vind je nog meer in de nieuwe Foodies: Ambachtelijk lekker
Niet voor niets spreken we over de kracht van ambacht, want ambachtelijk bereid eten is het lekkerste dat er is. We duiken vergeelde kookboeken in op zoek naar familierecepten, geven de pompoen een ereplaatsje op de borden en laten de pannen ook nog eens lekker lang pruttelen op het vuur. Eén ding is zeker: de keuken is deze maand het meest knusse plekje van het huis.
Recepten met een herinnering
De lekkerste recepten zijn die, die generatieslang van ouder op kind worden doorgegeven. We delen onze favoriete familierecepten, zoals oma’s kippensoep, maar ook Drentse veentrappersschotel.
Kunst of ambacht?
Willem gaat langs bij een ambachtelijke messenmaker en leert alles over deze vlijmscherpe nijverheid. Van de smid leert hij dat messen, naast functioneel, ook heel mooi kunnen zijn.
En verder…
Leren we je alles over Limburgse vlaai, draait de oven overuren voor oer-Hollandse koekjes, boterkoek en brood, zetten we de beste najaarsproducten op het menu en nog veel, veel meer.
Het nieuwe nummer van Foodies Magazine ligt nu in de winkel en is te bestellen via foodiesmagazine.nl.
Meer boterkoek recepten:
- Culy Homemade: frisse boterkoek met frambozen
- Boterkoek met pecanspijs van Rutger
- Klassieke boterkoek van Holtkamp