Culy Homemade: superzachte kippenleverparfait voor kerst
Zodra in sterrenrestaurants de kippenleverparfait (of kippenlevermousse) op tafel komt, verzuchten we altijd tegen elkaar: wat is dat toch lekker. Met goede toast, mooie brioche en een lekkere lik chutney wordt het ook wel gezien als de armeluisversie van foie gras. Maak ‘m zelf: helemaal niet zo moeilijk als het lijkt.
Wij vinden het daarnaast ook nog eens goed en mooi om met kippenlevers te werken, omdat ze vaak worden gezien als een restproduct. Veel mensen zijn er een beetje bang voor, maar dat is helemaal niet nodig. Deze kippenleverparfait smaakt heerlijk smeuïg, als een heerlijke paté.
De meeste mensen zetten met kerst nog altijd een mooi (lees: gewild) klassiek stukje vlees op tafel, maar wij zeggen: vergeet ook de misschien iets minder gewilde delen van het dier niet. Kost je misschien nét iets meer moeite, maar de winst is – op meerdere vlakken (kippenlevers zijn ook nog eens érg betaalbaar) – groot.
Iets om rekening mee te houden: de kippenleverparfait moet 12 uur opstijven in de koelkast. Begin dus liefst een dagje van tevoren.
Kippenleverparfait: zo maak je ‘m
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Begin dan met de reductie. Doe alle ingrediënten daarvoor in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat net zolang doorkoken tot alle vloeistoffen zijn verdampt. Vis de takjes tijm eruit en doe de reductie in een keukenmachine of blender.
Doe alle overige ingrediënten erbij en blend net zolang tot je een superglad mengsel hebt.
Duw het mengsel door een zeef boven een grote kom met met een spatel of lepel. Giet het daarna over in de vorm. Doe dat net niet helemaal tot de rand: blijf er zo’n halve centimeter onder. Tik de vorm een paar keer op het aanrechtblad, om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.
Dek af met een stukje bakpapier en vouw er aluminiumfolie overheen. Zet de bakvorm in een grote braadslee of ovenschaal en vul tot halverwege de vorm met water. Zet alles in de voorverwarmde oven en laat 25 minuten garen.
Draai de vorm daarna om en laat nog eens 25 minuten garen.
Check of de kippenleverparfait goed is. Hij moet een beetje zijn opgesteven. Hij mag nog een beetje bewegen, zoals een pudding, maar moet niet té vloeibaar zijn. Indien nodig kun je ‘m nog eens vijf minuten terugzetten in de warme oven.
Laat de parfait afkoelen en daarna 12 uur opstijven in de koelkast.
Voor het serveren kun je eventueel het donkere bovenste laagje van de parfait afsnijden, maar dat hóéft niet. Serveer met lekkere toast van zuurdesembrood, lekkere brioche, toast en chutney of ingelegde rode ui erbij.
Lekkere chutney recepten voor erbij:
- Kerstige cranberry chutney
- Vijgenchutney van David Lebovitz
- Viskoekjes met bulgursalade en mangochutney