Culy Basics: klassieke kipkerrie met rijst en sperziebonen (makkelijk en snel)
Een snelle avondmaaltijd met onwijs veel smaak die gezond én lekker is? Dat is mogelijk met deze makkelijke en klassieke kipkerrie met rijst en sperziebonen, zonder pakjes of zakjes!
Ouderwetse kipkerrie is zo’n gerecht dat iedereen kent, maar niet altijd weet waar het precies vandaan komt. Knalgeel, kruidig en met stukjes kip, vaak bereid met pakjes en zakjes uit de supermarkt. Dat laatste is nergens voor nodig vinden we op de Culy-redactie, want dit gerecht net zo makkelijk te bereiden en snel klaar als je het zelf maakt.
Culy Homemade: broodje kipkerrie met geblakerde bosui en koriander
Wat zit er in klassieke kipkerrie?
De inhoud van klassieke kipkerrie verschilt per huishouden. De een voegt bijvoorbeeld stukjes ananas toe en de ander bereidt ‘m altijd met paprika. In ons basisrecept voegen we beide niet toe. We maken het gerecht namelijk met sperziebonen, en het vleugje zoetheid voegen we op een andere manier toe. Hiervoor gebruiken we honing, iets wat gewoon in je keukenkastje staat.
Ben je net als wij in de ban van meer vezels eten? Vervang de witte rijst dan door zilvervliesrijst bij deze kipkerrie. Nog meer tips voor vezelrijk eten? Check dan dit lijstje met 18x recepten die vezelrijk eten een stuk makkelijker maken.
Kipkerrie met rijst en sperziebonen: recept
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Meng de blokjes kipfilet met de kruiden en een bouillonblokje. Je kunt er voor kiezen om de kip 1 uur te marineren, maar dit hoeft niet per se.
- Verhit een scheut olie in een hapjespan. Voeg de gesnipperde ui toe en bak glazig. Doe na 3 minuten de knoflook erbij samen met de peper en gember. Bak 5 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg de gemarineerde kip toe aan de pan en bak goudbruin. Giet vervolgens de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Verlaag het vuur en laat de kipkerrie zachtjes 10 minuten pruttelen, zodat de kip verder gaart in de saus.
- Kook ondertussen de sperziebonen in een pan met water en zout.
- Zodra de saus iets is ingedikt en de kip gaar is, kun je het limoensap en de honing toevoegen aan de saus. Roer het geheel goed en proef de kipkerrie af op peper en zout.
- Schep de rijst in kommen en verdeel de sperziebonen erover. Schik de saus bovenop de rijst en maakt de kipkerrie af met koriander.
Nog meer recepten zonder pakjes of zakjes:
- Culy Basics: makkelijk bloemkoolsausje met knoflook en Parmezaanse kaas
- Glutenvrije jus maken zonder pakjes en zakjes: zo doe je dat
- Zelf kip piri piri maken (zonder pakjes en zakjes): zo doe je dat