Kipgehaktballetjes met appel en cranberry van Wim Ballieu
Als er iets is wat wij Hollanders van onze zuiderburen kunnen leren, is dat wel het maken van gehaktballen. Tenminste: als ze van Wim Ballieu zijn. De ongekroonde koning van de gehaktbal deelt in ‘Het ballenboek’ nieuwe meesterwerkjes zoals deze kipgehaktballetjes met gekarameliseerde appel.
Wim Ballieu kijkt er allang niet meer van op als hij wordt aangesproken als ‘de ballenman’. Al ruim dertien jaar is hij bezig met het perfectioneren van gehaktballen.
Dat deed hij in eerste instantie in zijn Balls & Glory-restaurants, maar het ballenimperium breidde zich al snel uit naar events, festivals, een televisieprogramma én diverse kookboeken.
Wim heeft er zijn missie van gemaakt om de gehaktbal het podium te geven dat het verdient. En hoewel hij nog lang niet klaar is, is dat nu al aardig gelukt.
Het ballenboek
Met ‘Het ballenboek‘ deelt Wim opnieuw allerlei overheerlijke recepten met gehaktballen en vind je smaakcombinaties en bereidingen die je niet eerder zag. In Nederland zijn we gewend gehaktballen van rundvlees te eten, maar Wim laat zien dat gehaktballen van varkensvlees, kipgehakt of van vegetarische producten minstens, of misschien nog wel véél lekkerder zijn.
Dit recept met kipgehakt en appel is daar het perfecte voorbeeld van. Het juicy gehakt dat goed mengt met verse appel en als waanzinnige harmonie uit de oven komt. Uit de oven ja, want als je het Wim vraag is dat de lekkerste manier om ballen te bereiden.
Bereidingswijze kipgehaktballetjes met cranberry en appel
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Meng het kipgehakt met de stukjes appel en de gedroogde cranberry’s. Breng op smaak met peper en zout.
- Vorm 4 ballen van elk 140 gram. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de balletjes 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
- Bestrooi de appels met wat suiker en verdeel er de klontjes roomboter over voor een krokant laagje.
- Leg de dikke schijfjes appel de laatste 10 minuten bij de balletjes in de oven op de bakplaat.
- Verhit voor de snijbonen de olijfolie in een pan en bak de sjalot kort aan tot ze glazig is.
- Voeg de gehakte snijbonen toe en bak ze al roerend tot ze beetgaar zijn.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de snijbonen, appelschijfjes en kipgehaktballetjes over vier borden.
Meer gehaktbalrecepten:
- Broodje bal maar dan anders: broodje met ndujagehaktballen in tomatensaus
- Klein maar fijn: pasta met héél veel kleine gehaktballetjes in tomatensaus
- Beroemde ballen: Zweedse gehaktballetjes (zoals die van Ikea!)