Kip met rijst uit één pan met groene blendersaus van Carla Lalli Music (+ win dit boek!)
Eenpansgerechten: wij houden ervan. En dit recept voor kip met rijst uit één pan – met een makkelijke groene blendersaus – van Carla Lalli Music gaat dan ook zeker een van onze favorieten worden. In haar nieuwste kookboek ‘That Sounds So Good’ deelt de Amerikaanse YouTube-chef 100 recepten voor elke dag van de week. Hebben? Je kunt het boek winnen. Lees gauw verder!
That Sounds So Good
Zoals we van Carla’s kookstijl gewend zijn, zijn de recepten in That Sounds So Good stuk voor stuk weer praktisch, perfect kloppend en verrukkelijk. Volgens Carla draait eten in de eerste plaats om de band die je schept met de belangrijkste mensen in je leven.
Als lid van een Italiaans-Amerikaanse familie appt en mailt Carla eindeloos over wat er gekookt gaat worden op familiebijeenkomsten. De titel van haar nieuwe boek is dan ook afgeleid van de befaamde uitspraak waarmee haar vader altijd reageert: ‘Ooooooo, that sounds so good!.’
Carla over dit recept
Carla: “Er zijn veel versies van dit gerecht (arroz con pollo bijvoorbeeld), dat heel verleidelijk klinkt: perfect bereide rijst en kip, harmonieus samen in één pan. In werkelijkheid is de rijst soms papperig en de kip droog, en soms is de rijst knapperig en de kip… nog steeds droog.
De verhouding tussen rijst en water is net zo belangrijk als de temperatuur en de pan die je gebruikt; als die dingen kloppen, ben je een eind op weg naar een spectaculair gerecht. Ik gebruik een braadpan van 6 liter, omdat de kippenbouten daar in één laag in passen.”
Kip met rijst uit één pan met groene blendersaus
Bestrooi de kippenbouten aan weerszijden met zout. Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan van 6 liter op middelhoog-hoog vuur. Leg de kippenbouten er naast elkaar met het vel naar beneden in. Bak ze, zonder ze te verplaatsen, 4 tot 6 minuten, tot het vel goudbruin en knapperig is. Leg ze met het vel naar boven op een groot bord (ze zijn nu nog niet gaar).
Spoel ondertussen de rijst ongeveer 1 minuut af met koud stromend water in een fijne zeef, tot het water nagenoeg helder blijft. Hierdoor spoel je het zetmeel eraf, zodat de korrels na het koken mooi droog en los zijn. Laat de rijst uitlekken. Schil de gemberwortel en snijd hem in dunne plakjes.
Schenk al het vet op 2 eetlepels na uit de pan en zet de pan op middelhoog vuur. Doe de gember met wat zout erin en bak hem al roerend 2 minuten, of tot hij doorzichtig is en bruin begint te worden. Roer de rijst erdoor totdat hij bedekt is en spreid hem gelijkmatig uit. Leg de kip op de rijst en schenk het eventuele vocht van het bord erover. Leg 1/2 van de koriander op de kip. Schenk er 600 milliliter water bij en breng dit zachtjes aan de kook. Zet het vuur laag, zodat het vocht nog maar net suddert, leg het deksel op de pan en kook de rijst en kip 26 tot 28 minuten, tot ze gaar zijn en het vocht opgenomen is.
Snijd ondertussen de rest van de koriander grof en doe hem in een blender. Halveer de jalapeño overlangs, verwijder de zaadjes als je minder pittigheid wilt en doe hem in de blender. Voeg het avocadovruchtvlees, het sap van beide limoenen, 60 milliliter water en wat zout toe. Pureer 30 seconden op hoge snelheid, of tot de saus glad is. Proef en breng indien nodig op smaak. De saus moet zo dik als zachte slagroom zijn. Voeg eventueel nog wat water toe.
Verwijder de koriander uit de pan. Leg de kippenbouten op 4 borden. Sprenkel 2 eetlepels olie over de rijst en zet het vuur hoog. Leg het deksel op de pan en bak de rijst, zonder te roeren, 5 tot 7 minuten, tot hij aan de onderkant bruin en knapperig is. Laat hem 3 minuten staan met het deksel op de pan. Schep de knapperige rijst daarna naast de kip. Lepel wat blendersaus over de kip.
> That Sounds So Good van Carla Lalli Music (Carrera Culinair) is nu te koop voor € 31,99.