Culy Homemade: fatteh (een soort gezonde nacho’s op z’n Libanees)
Libanese fatteh: dikke kans dat je daar nog nooit van hebt gehoord, laat staan naar gekraaid. Het bestaat uit restjes knapperig Libanees pitabrood, gemengd met kikkererwten en yoghurt. Wij maken een versie met kip en snijden het brood in driehoekjes, voor onze – gezondere – versie van nacho’s, op z’n Libanees.
Fatteh lijkt ook wel wat op fattoush: dat andere lekkere Libanese gerecht dat bestaat uit geroosterde stukjes pitabrood in een salade. Het woord fatteh betekent ‘kruimels’ en dit gerecht is dan ook meestal een verzameling van restjes, die samen een heerlijke mengelmoes van smaken en texturen opleveren.
Het gerecht doet ons sterk denken aan een soort gezondere versie van nacho’s, op z’n Libanees dan. En deze fatteh snackt dan ook minstens zo lekker weg als de Mexicaanse variant.
Zo maak je Libanese kip fatteh
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de Libanese broden elk in 8 punten en verdeel ze over een bakplaat. Bak ze 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze bruin en knapperig zijn.
Rooster de pijnboompitten in een ruime koekenpan tot ze goudbruin zijn.
Wrijf de kip in met de specerijen en bak de dijen in dezelfde koekenpan, in een laagje olie. Zodra ze gaar en knapperig zijn, laat je ze even rusten op een snijplank. Trek het vlees daarna uit elkaar in stukjes.
Verhit een eetlepel olijfolie in een sauspannetje en laat de knoflook hier ongeveer een minuutje in bakken (let op dat ‘ie niet bruin wordt!). Voeg de yoghurt en het zout toe, roer goed door en verwarm de yoghurtsaus ongeveer 5 minuten, tot ‘ie mooi dun is. Let op dat ‘ie niet gaat koken!
Roer een deel van de kikkererwten en een deel van de fijngehakte peterselie door de yoghurt.
Verdeel de pita-chips over een grote schaal. Schep de knoflookyoghurt erop en verdeel de kip, de achtergehouden kikkererwten en de pijnboompitten erover. Maak af met de rest van de peterselie en eet meteen op.