Makkelijke kimchi jjigae (Koreaanse stoofpot met buikspek en kimchi)
Hou je van buikspek, hou je van kimchi en hou je van makkelijke recepten? Dan is deze kimchi jjigae (Koreaanse stoofpot) er een voor jou. Ideaal als je nog een restje kimchi in de koelkast hebt liggen dat op moet. Hoewel het ook de moeite waard is om speciaal hiervoor kimchi in huis te halen of zelf te maken. Want reken maar dat dit een lekker gerecht is.
Wat is Kimchi Jjigae?
In deze Koreaanse stoofpot gaan drie typisch Koreaanse ingrediënten die je misschien (nog) niet standaard in huis hebt. Om te beginnen: kimchi. Die kun je tegenwoordig kant-en-klaar kopen in veel supermarkten. En je kunt het natuurlijk ook zelf maken, wat heel tof is om een keer te doen.
Hebben we ook nog gochugaru. Dat is Koreaans chilipoeder, dat een stuk milder van smaak is dan alle andere soorten chili die we kennen. Misschien wat lastig aan te komen, maar ook prima te vervangen door gewoon chilipoeder. Je hebt daar dus wel een stuk minder van nodig dan van gochugaru (anders wordt je Koreaanse stoofpot wel érg heet).
En tot slot: gochujang. Dat is Koreaanse chilipasta, meestal te koop in een rood kuipje (zie foto). Ze verkopen het sowieso bij de Aziatische supermarkt, maar tegenwoordig ook in veel supermarkten. Het bekendste recept waarvoor je gochujang gebruikt, is Koreaanse fried chicken.
Lees ook: alles over gochujang (en wat je ermee kunt doen)
Zo maak je kimchi jjigae (Koreaanse stoofpot)
Pak er een grote pan met een zware bodem bij en begin met het bakken van de blokjes buikspek, op medium vuur. Gebruik eventueel een klein beetje olie om het buikspek alvast een beetje op gang te helpen (anders gaat het zo plakken aan de pan). Het vlees hoeft nog niet bruin te bakken, als er maar wat van het vet uitkomt.
Schep het vet uit de pan, maar houd ongeveer een eetlepel achter. Zet het vuur laag en gaar de ui zachtjes mee, een minuut of vijf.
Voeg dan de kimchi en laat die ongeveer vijf minuten meebakken tot het vocht is verdampt.
Doe er dan de gochugaru, gochujang en 475 ml water bij, roer door en laat op laag vuur ‘trekken’. Na 20 tot 30 minuten zou je kimchi mooi zacht moeten zijn en is je Koreaanse stoofpot zo goed als klaar.
Voeg dan de blokjes tofu en de shiitake toe, roer even door en laat nog 3 minuten mee verwarmen.
Serveer de kimchi jjigae met andere Koreaanse bijgerechten of met witte rijst en bijvoorbeeld snelle pickles van komkommer. Garneer met de reepjes bosui. Ook lekker met nog een klein beetje sesamolie eroverheen gedruppeld.